Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Нестле" пуска шоколад без добавена захар

Месестата част, обвиваща какаовите зърна, която ще замести захарта

Швейцарската мултинационална компания "Нестле" има приятна изненада за любителите на шоколада по света. Това е новият "Шоколад от какаов плод" без добавена захар със 70% съдържание на какао. Така потребителите ще могат да се наслаждават на сладкото изкушение без да изпитват вина, че консумират вредни за организма вещества.

Базираната в швейцарското градче Веве хранителна компания е намерила начин да създаде шоколад без да добавя каквото и да било количество захар, използвайки като натурален подсладител отпадъчния материал от какаовите растения. Това е бялата месеста част, обвиваща какаовите зърна, която производителите превръщат в сладка пудра по специална патентована технология. Тя ще бъде използвана за производството на шоколадовите блокчета kitKat със 70% черен шоколад по нова рецепта, която не съдържа никаква захар. Продажбите на новия десерт ще започне през есента в Япония, а през 2020-а той ще бъде предложен и на световната аудитория. В Япония сладкото изкушение ще може да се намери в осем шоколадови магазина - три в Токио, три в Осака, един в Кавасаки и един в Хирошима. 

В специално съобщение за пресата на 16 юли "Нестле" представи новия шоколад като продукт "с натурална сладост и киселинност", идваща от употребата на какаовите зърна и пулп". Компанията пуска и нов какаов сок с лайм, също с какаов пулп, който ще се появи още на 18 юли в магазина за шоколади KitKat, намиращ се на най-скъпата луксозна улица "Гинза" на японската столица. Шоколадът от какаов плод ще струва 400 йени (грубо 3.70 щ. долара), а какаовият сок - 750 йени (6.93 долара).

В специално телефонно интервю за агенция "Блумбърг" Александър фон Майо - шеф на шоколадовия бизнес на Нестле", заяви, че компанията може да използва същия процес за производството на млечен или на бял шоколад в бъдеще.

Фирмите от хранителния и питейния бизнес са под силен натиск от потребителите и от правителствата да произвеждат по-здравословни продукти заради нарастващия брой заболели от нервни разстройства и диабет. В този смисъл изобретението на "Нестле" може да засили лидерската му позиция в бранша. Компанията информира, че е внесла документи да патентова процеса, който разработва от три години. Новият тъмен шоколад със 70% какао ще съдържа с 40% по-малко захар в сравнение с повечето подобни блокчета.

"Нестле" съобщи за първи път през 2016-а, че фирмените изследователи търсят начин да променят захарната структура и да я заменят само с натурални съставки. През март 2018-а компанията пусна десертите Milkybar и  Wowsomes в Ирландия и във Великобритания - първите шоколадови блокчета, използващи новата технология за редукция на захарта с поне 30 процента. В САЩ "Нестле" продаде през миналата година бонбонения си бизнес на Ferrero (производителят на Nutella) за 2.8 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във