Банкеръ Daily

Пари и пазари

Несигурността уби оптимизма на инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Важната  новина за миналата седмица излъчи  Европейската централна банка (ЕЦБ). Монетарната институция на еврозоната реши  да промени  правилата на играта изоснови, като заяви, че преразглежда критерия за  инфлация - да е на стойност  близо до, но под 2 на сто. Президентът на банката - Марио Драги, заяви, че би предпочел по-симетричен мандат, който да позволява инфлацията да се движи на нива от над 2 на сто. Пазарните участници пък приеха тази новина не като директно намаление на реалната доходност, а като пореден сигнал за нови намаления на основната лихва и нови програми за изкупуване на активи под формата на количествени улеснения. На този фон основните европейски емисии поеха надолу. Десетгодишните немски бундове приключиха седмицата при нива от минус 0.327 % и спад от 11.5 базисни точки, докато френските книжа със сходен матуритет се тъгуваха при доход от минус 0.072 % и понижение от 13.1 базисни точки.

Тоталното разделение между фундаментите на пазара и политически доминираната монетарна система се прехвърли бързо и към книжата на страните от периферията на еврозоната. Десетгодишните италиански ДЦК бяха търсен инструмент въпреки че политическата картина на Ботуша продължава да е далеч от розовия цвят , а де факто лидерът  на страната - Матео Салвини, изказва различно мнение по въпроса за евентуални предсрочни избори буквално всеки ден. Възможността за "някакъв" доход пък доведе десетгодишните италиански книжа до седмично понижение на доходността от 12.4 базисни точки - до 1.616 на сто. По-сигурните испански облигации пък отбелязаха  спад от цели 16.8 базисни точки - до 0.395% при десетгодишните книжа.

В САЩ картината наподобява тази в Европа. Въпреки че председателят на Фед - Джеръм Пауъл  дълго време бе твърдо против понижение на основните лихви, очаква се такова  понижение още на срещата на борда на институцията в края на месеца. Въпросът като че ли е не "дали", а "с колко базисни точки" ще е то, като засега поне вероятностите сочат "само 25". И всичко това се случва на базата на добри икономически данни, последните от които бяха свързани с продажбите на дребно в най-голямата световна икономика. Въпреки това, както и въпреки впечатляващите данни за заетостта, изведнъж  във    Фед станаха твърде загрижени от    ниската инфлация, и може би ще реагират на това  състояние. Десетгодишните трежърита пък отново поеха към ключовото ниво на доход от 2%, завършвайки седмицата при нива от 2.041% и спад от 8.2 базисни точки.

Във Великобритания пък всичко изглежда "нормално" - водещи остават новините за Брексит и коментарите около възможността ако  Борис Джонсън  бъде избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Острова, да блокира парламента и да извади Обединеното кралство  от Европейския съюз без сделка. Джилтовете обаче се търгуваха в унисон с глобалните пазари, като в десетгодишния матуритет станахме свидетели на понижение на доходностите от 8.9 базисни точки до 0.745 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във