Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Несигурността смъква цените на дълга

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

           

Изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг бе обусловена от слуховете за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, както и от протокола от последната среща на борда на Фед, който изненадващо показа, че монетарната институция на САЩ смята да приключи нормализирането на баланса си през тази година.

Икономическите рискове изглеждат позаглушени и в основата на това са очакваните новини от залите за преговори в САЩ за сделка с Китай в близките дни, която би да довела  до намаляването на търговското напрежение в САЩ. Водени от тези обстоятелства  инвеститорите в трежърита пренебрегнаха стимулативния тон на Фед, членовете на който на последната си среща са обсъждали да прекратят  намаляването на размера на баланса, както и реинвестиране на сумите от излизащите в падеж  ипотечни облигации в трежърита. Като цяло ефектите от тези две разнопосочни по своя магнитуд върху пазарите събития бяха нетирани (нулирани) на седмична база и  десетгодишните трежърита завършиха седмицата при доходност от 2.66 на сто.

В Европа икономическите данни вдъхнаха  известна доза оптимизъм на силно негативно настроените икономисти. Показателите на индексите за очакванията на мениджърите в производството в Германия и Франция бяха положителна изненада, която показа, че може би пазарите се намират твърде далеч при  търсенето на по-ниски рискове. След излизането на данните бундовете бяха подложени на известни разпродажби, като десетгодишните немски ДЦК видяха седмичен ръст на доходността от 1.7 базисни точки до 0.118 на сто. Френските книжа със сходен матуритет завършиха седмицата без промяна,  на равнища от 0.537 на сто.

В периферията на еврозоната пазарните движения бяха разнопосочни. След като от ЕК излязоха данни, които оспорват очакванията на италианското правителство за дългосрочния ръст на БВП на страната, върху които са базирани и очакванията за удържане на бюджетния дефицит, инвеститорите започнаха  разпродажба на италиански държавни ценни книжа. Доходността по десетгодишните книжа  отбеляза седмичен ръст от 6.7 базисни точки - до 2.863 на сто. В Испания пазарните участници бяха фокусирани върху първия аукцион след свиканите от премиера Педро Санчес предсрочни избори. Като цяло испанските книжа намериха подкрепа през седмицата, като доходността по десетгодишните облигации отбеляза спад от 3.7 базисни точки до1.198 на сто.

Във Великобритания основните очаквания -  под влияние на  Брексит,  са за отлагане на процеса с цел да се избегне  катастрофа на 29 март.  Въпреки че досега няма данни премиерът Тереза Мей  да се готви за това, тя надали ще успее да договори сериозни отстъпки от лидерите на ЕС в последния момент. Джилтовете се движеха в унисон с глобалния оптимизъм, като  доходността на десетгодишните книжа  отбеляза седмичен ръст от 4.5 базисни точки до 1.204 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във