Банкеръ Daily

Пари и пазари

Несигурността притеснява инвеститорите в дългови книжа

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт          

Последните дни  преминаха  под знака на нова  порция негативни данни, които оформиха  очакванията в  еврозоната. През април страховете от рецесия или затъване на ядрото на Европа в стагниращ растеж се поуталожиха, но под влияние на  последните данни за очакванията на мениджърите в  Германия и Франция, както и за бизнес климата в най-голямата европейска икономика, загрижеността за положението в еврозоната се завърна с пълна сила.

Това пък   пренасочи  инвеститорите към сигурността на основните държавни  дългови емисии. Доходностите по десетгодишните немски бундове отбелязаха сериозни повишения в сряда и четвъртък, като в края на седмицата се завърнаха на проблемната негативна територия от минус 0.012% при понижение от 3.5 базисни точки. Доходността при френските книжа остана без промяна в десетгодишния им матуритет на нивата от около 0.363 на сто.

В периферията на еврозоната предстоящите  парламентарни избори в Испания през май усилиха притесненията, породени от слабите икономически очаквания и данни. Възможностите за патова ситуация, за  Парламент с изравнени сили на десните или левите или формирането на ляво-популистко правителство на Иберийския полуостров не се нравят на инвеститорите. През тази седмица испанският дълг приключи при ръст от 3.1 базисни точки до 1.096 на сто. В Италия общата икономическа несигурност не води до нищо добро за инвеститорите в държавни дългови книжа. През изминалата седмица станахме свидетели на ръст на италианската десетгодишна доходност от 9 базисни точки до 2.691 процента.

Във Великобритания преговорите между Тереза Мей и лейбъристите за обща позиция по Брексит продължават, макар и без особени усилия от вторите. Поне засега изглежда малко вероятно от Острова да успеят да напуснат ЕС преди евроизборите през май. На този фон джилтовете са търсено убежище от общата несигурност. Доходността по десетгодишните книжа, търсена по британските книжа, се понижи с 4.3 базисни точки през седмицата, достигайки 1.153 на сто.

В САЩ общата икономическа картина изглежда все така позитивна. Данните за поръчки на дълготрайни активи изненадаха позитивно инвеститорите, а по-рано цените на новите жилища също отбелязаха неочакван ръст. Въпреки това рисковете, идващи от Европа, се отразиха в покачване на търсенето на трежърита. Десетгодишната доходност по американските книжа отбеляза седмичен спад от 2.9 базисни точки до 2.532 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във