Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НЕСИГУРНАТА СТАБИЛНОСТ ПРОДЪЛЖАВА

Изминалият седемдневен период ще се запомни с това, че от САЩ пристигнаха първите по-сериозни сигнали за край на цикъла на повишения на основната лихва. Въпреки че за всички беше ясно, че това рано или късно ще се случи, както и че с всяка нова стъпка от 0.25% нагоре все повече се наближава критичната точка.
Смиреният тон на председателя на Федералния резерв Бърнанки пред Сената от сряда канализира за настроението на пазара. Естествено най-чувствителна беше реакцията на валутите спрямо долара, но държавните облигации също успяха да поемат необходимата глътка въздух. Това се отнася особено за европейските книжа, които междувременно отново бяха започнали да поомекват и изглеждаше, че ще видим поредното логично понижение на цените им, а фючърсът на бунда се опитваше да пробие надолу познатата зона 115.60. Благият стил на Бърнанки наля кураж в полза на дългите позиции, което в глобален мащаб беше подкрепено и от несигурната ситуация на фондовите пазари.
Доходността по базовите десетгодишни немски облигации гравитира около 4%, като в началото на периода започна от 4.03%, а към края на седмицата нивото й е около 3.99-3.98 процента.
Все пак е трудно да се определи дали въпросните стойности могат да се приемат за достатъчно стабилни, тъй като очевидно пазарът се движеше от странични фактори, а през август тепърва предстоят поредните лихвени терзания, предизвикани от Европейската централна банка (ЕЦБ).
През седмицата бяха публикувани данните за нетните външни покупки на американски дълг за май - и трейдърите бяха изненадани от неочаквано високия размер, който сериозно надвишаваше пазарния консенсус. Относително високите нива на доходност в САЩ и предстоящата пауза в повишаването на лихвите са достатъчно логична причина да се очаква интересът тепърва да се засилва - реакцията на пазара на фиксираната доходност в САЩ изглежда много по-обоснована фундаментално от паралелната реакция в Европа, задвижена сякаш по инерция.
Кривата на доходността по американските емисии продължава да е плоска, с лек отрицателен наклон, като десетгодишните книжа са с доходност 5.04%, двугодишните с 5.10%, а петгодишните - с 5%, ситуация почти идентична с тази отпреди седмица.
Съществува вероятност тази нестабилност на книжата в Европа и в САЩ да натрупа постепенно база и в началото на есенния период да сме свидетели на по-уверено поведение на цените - особено ако няма неочаквани изненади и централните банки просто изпълнят обещаните стъпки, без излишни импровизации. Естествено остава съмнението постижимо ли е подобно розово бъдеще, особено като се познава артистичната натура на най-изявените представители от споменатите институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във