Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НЕЩАСТИЕТО ЗА ЕДНИ, Е ЩАСТИЕ ЗА ДРУГИ

Изненадващо или не, но и през последните седем дни възстановяващото движение на цените на държавния облигационен дълг в Европа и в САЩ продължи.
Това, което е нещастие за едни, е щастие за други. Спадът на цените на фондовия и стоковия пазар пренасочи капитали в посока на фиксираната доходност. В Европа това доведе до доста успешна корекция, бунд фючърсът се опита да достигне 117 - при условие че завърши миналата седмица на нива под 116. За разлика от друг път, сега движението му успешно премина над ключовите нива на съпротива и уверените покупки формират база, която - ако се окаже достатъчно устойчива - ще се превърне във важно ниво на подкрепа.
Всъщност това скоро ще бъде проверено - едва ли Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се откаже лесно от антиинфлационната си програма. В петък бяха публикувани данните за инфлацията в Германия, което е относително близко до времето, когато се очаква следващият лихвен анонс за Европа и въпросът е дали не сме свидетели на нормална техническа корекция.
Независимо от това доходността по десетгодишните бенчмаркови европейски облигации премина под 4 - до 3.87% в четвъртък - движение, което вдъхна умерен оптимизъм на биковете на определено мечия пазар.
В САЩ пазарът беше еквивалентен на европейския като посока. Първопричината за паралелните движения - и на стоковия, и на фондовия пазар, и на фиксираната доходност, тръгна като настроение от Америка. Щатските десетгодишни облигации дори докоснаха нива на доходност под 5% - до 4.99%, след което, естествено, тя се върна нагоре - до около 5.03 на сто. Текущите нива на доходност на двегодишните облигации не повлияха особено на пазара, той сякаш е на изчакване, но и в САЩ, и в Европа положението е много деликатно. Липсват изразени знаци за промяна на намеренията на централните банки по отношение на лихвената им политика и играчите търгуват с прогнози, базирани на текущата икономическа информация. Съответно твърде смелите реални покупки на държавен дълг стоят на много крехък фундамент, който може да се срине като пясъчен замък, а постигнатите нива да се окажат твърде атрактивни за отваряне на къси позиции.
Пазарът не създава комфорт за активни покупки на облигации, а икономическите данни са доста противоречиви. На практика и в САЩ, и в Европа икономиката е набрала достатъчно силна инерция, за да бъде лесно спряна през второто тримесечие - а този времеви лаг дава чудесно оправдание за нови лихвени повишения от страна на централните банки и агресивни продажби на книжа от страна на трейдърите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във