Банкеръ Daily

Пари и пазари

Несбъднатите очаквания на следкризисното десетилетие

Десетилетието след финансовата криза от 2008-а донесе силни разочарования на валутните търговци, а най-яркият пример за "некадърните" прогнози на експертите от бранша е шведската крона, твърдят анализатори на агенция "Блумбърг".

Банките са грешали през по-голямата част от  десетгодишния  период с  очакванията си за движението на шведската валута, защото шведското стопанство, считано за барометър на глобалната търговия, понесе тежки удари от страховете от рецесия и от митническите войни. Несбъдналите се прогнози провокираха анализаторите да оспорват надеждността на централната банка, паричните стратези - "да се пенят" за икономическите данни, а пазарните обороти - да се свият сериозно. Среднодневните изтъргувани количества на валутната двойка Евро/крона от началото на януари до края на октомври падна до 4.5 млрд. евро, срещу 19.4 млрд. долара през същия период на 2018-а ( по данни на Depository Trust & Clearing Corporation).

Това е микрокосмосът на световния валутен пазар през последното десетилетие. И макар че валутният оборот в глобален план се повиши до 6.6 трлн. долара дневно, валутните мениджъри губеха пари през седем от последните десет години, а някои от най-големите фондове напуснаха пазара. Пазарните шокове като премахването на валутния праг на швейцарския франк към еврото и девалвацията на китйския юан влошиха допълнително нещата. Обратите в политиката на централните банки хванаха търговците неподготвени и те понесоха сериозни загуби.

В глобален план валутните мениджъри са с кумулативни отрицателни доходи от 2011-а насам, сочи индексът Citi Parker Global Currency Manager. Залагащите единствено на валутните движения хеджингови фондове - навремето най-горещата част от финансовите пазари, преминаха в отстъпление, след като почти утроиха броя си преди глобалната финансова криза. Търговците пострадаха най-сериозно от почти отсъстващите пазарни колебания, достигнали рекордно ниски нива, според индекса на "Джей Пи Моргън" - Global FX Volatility Index.

Шведската крона е най-яркото доказателство за предизвикателството прогнозите наистина да се сбъднат. Банките са предвидили коректно посоката на движение на валутата средно три пъти през последното десетилетие. А за идната година те очакват шведската парична единица да се укроти до 10.50 крони за едно евро ( към 31 декември 2020-а), сочат прогнози на анализатори, анкетирани от "Блумбърг". Що се отнася до тази година, кроната докосна най-слабото си за последните повече от десет години ниво към еврото на 9 октомври (10.9318 крони за едно евро). И макар че оттогава насам шведската парична единица възстанови част от загубите и приключи търговията си на 28 ноември с котировка 10.517 крони за едно евро, тя остава грубо с 4% по-евтина, отколкото в началото на 2019-а при прогнози за почти 4% ръст. По отношение на зелените пари шведската валута е паднала с приблизително 8% през тази година и е с най-слаби резултати сред паричните единици на Г-10.

На фона на този негативизъм не липсват и оптимистични очаквания. Покупките на крони в процеса на наблюдавания през последните дни подем на валутата е сред най-предпочитаните търговски стратегии на "Моргън Стенли" за 2020-а в очакване на ниво 10.30 крони за едно евро в средата на годината. Валутните стратези на "Голдмън Сакс" също предвиждат подобни котировки заради желанието на шведската "Риксбанк" да извади лихвените проценти от отрицателното пространство през идния месец.

Като се има предвид, че и в миналите години е имало подобни прогнози, които изобщо не са се случили на практика, нещата са на кантар. Още повече, че глобалният икономически подем и разрешаването на търговските разпри изобщо не са сигурни. Пък и щатският долар, който участва в девет от всеки десет валутни сделки, се очакваше да загуби тяга през тази година, а еврото - да тръгне нагоре. И при двете валути се случи точно обратното заради интервенцията на геополитически фактори.

Напоследък валутните стратези по света се опитват да вдъхнат ентусиазъм на валутните пазари като търсят повече възможности в сектора на финансовите технологии на развиващите се стопанства. Още повече, че  неспиращите скандали за измами опетниха репутацията на сектора на банкови услуги и сложиха край на множество  мениджърски кариери. Последният удар върху бранша нанесе "Моргън Стенли", който уволни и освободи в принудителен отпуск четирима търговци, укрили чрез валутни сделки загуби за 100-140 млн. долара, според свидетелствата на  запознати с кухнята лица. 

Проблем е и прогнозирането на политиката на централните банки. Федералният резерв понижи лихвените проценти през тази година, след като през миналата ги повишаваше. Европейската централна банка, която беше започнала да изтегля паричните стимули, изведнъж ги върна обратно и то  дори в по-голям размер. Швеция, която публикува силни данни за растежа си, предполагащи лихвено увеличение през декември, едва ли ще предприеме подобна стъпка в близко бъдеще. Това дава основание на едни от най-големите скандинавски банка - "Нордеа", "Данске" и "Ханделсбанкен" - да обявяватдават противоположни на прогнозите на "Моргън Стенли" и "Голдмън Сакс" предвиждания за кроната и да очаква валутата да продължи да се бори и през 2002-а. От 2013-а насам шведската парична единица е загубила почти 20% от пазарната си оценка към еврото, а търговците на пазарите на опции се обзалагат, че този тренд ще се съхрани поне още три години. Просто защото валутните стратези не виждат основания да вкарват в цените увеличения на лихвите за години напред. Експерт на "Данске" дори очаква лихвено понижение заради по-слабия шведски растеж в съчетание с прекалено ниска инфлация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във