Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Непредсказуем август за зелените пари

На фона на сериозните колебания на стойностите, обхванали пазарите за жълто и черно злато, американската валута е относително статична и през седмицата гравитираше към 1.18 щ. долара за едно евро. Всъщност, докато жълтият метал "препускаше" в диапазона от 2020 до 1863 щ. долара за тройунция, злените пари обходиха и "пространството"  от 1.1711 до 1.1801 щ. долара за едно евро. 

Мениджъри на хеджингови фондове предупреждават, че залозите срещу американската парична единица са станали масови и започват да изглеждат като пренаселен терен, което може да изиграе лоша шега на играчите. И да занули летните им печалби. 

През последните четири месеца инвеститорите продават долари срещу всичките валути на държавите от  Г-10 и късите доларови позиции продължават да се трупат. В края на юни хеджинговите фондове са залагали основно на японски йени, а след това са наблегнали на еврото за първи път през последните две години. И макар че никой от хората в тях не говори, че силата ще е най-вече у  зелените пари, те предупреждават за растящ риск от подем на щатския долар в краткосрочен план. 

Един от двигателите на подобен обрат може да се окаже продължаващата ескалация на напрежението между Пекин и Вашингон, която би  засилила   пазарните колебания и ще  насочи повече капитали към сигурните активи. 

На второ място, август традиционно поставя началото на сезонния прилив на инвестиции към американската валута  - индекс, отчитащ силата на зелените пари, показва, че през последните десет години той е бил на печалба от август до ноември. Да не говорим, че индикаторът е нараствал средно с 3% през тримесечието, предхождало последните седем избори за президент. 

За доларовите песимисти всяко поскъпване на валутата ще е краткосрочно и ще привлече повече залози срещу нея. Сред тях е и основателят на AVM Global Opportunity Fund - Ашвин Мърти, който посочва, че доларовият спад е "ясен", особено спрямо валутите на страните, които се възстановяват по-бързо от вируса.  

За управляващият директор на сингапурския Golden Horse Fund Management - Дейвид Уърд, който залага на еврото, "очевидните рискове са евентуална рязка пазарна корекция или настъпването на малко вероятни събития", примерно - по-силен от очаквания подем на щатското стопанство. Което, според Уърд, едва ли ще се случи в близко бъдеще.   

Подобно е становището и на експерти от фонда JB Honore, които прогнозират по-слаб американски долар в рамките на една-две години. И "единствено август ще е малко по-непредсказуем заради сезонния фактор". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във