Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Неочаквани обрати потопиха дълговете


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

През изминалата седмица инвеститори и анализатори бяха фокусирани почти изцяло върху случващото се във Великобритания. След трите дни на парламентарен маратон на Острова, в които последователно бяха отхвърлени възможността за нова сделка с Европейския съюз, възможността за напускане на съюза без сделка и бе прието удължаване на срока за напускане след 29 март тази година, пазарните участници като че ли получиха доза спокойствие.

Очаквано най-динамична бе търговията с британски джилтове, където видяхме седмично повишение на доходността по десетгодишните книжа от 5.5 базисни точки до 1.243 процента. Този ръст можеше и да бъде доста по-сериозен, ако книжата не бяха получили подкрепа от кабинета по управление на дълга, откъдето обявиха доста по-ниско от очакваното пласиране на дълг за тази година, като така поставиха известен таван на предлагането на джилтове.

Доходността в еврозоната останаха в търсене на посока, като волатилността на пазарите се повиши. Немските бундове поне засега формираха известно дъно, като отрицателните нива при десетгодишните книжа изглеждат малко по-далеч  въпреки неочаквания обрат в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на дългосрочните репо операции. Десетгодишните немски държавни ценни книжа (ДЦК) приключиха седмицата при равнища на доход от 0.084% и повишение от 1.7 базисни точки. Френските десетгодишни облигации пък остана без седмична промяна на равнища от около 0.465 на сто.

В периферията на еврозоната също наблюдавахме известни корективни движения. В седмица без сериозни политически новини от Италия, което е рядко срещано събитие напоследък, доходността по десетгодишните книжа, търсена от инвеститорите по книжата на Ботуша, се повиши с 3 базисни точки до 2.533 процента. Сходен бе и ръстът по испанските ДЦК с подобен матуритет - плюс 3 базисни точки до 1.184 процента.

В САЩ също нямаше изненадваща турбуленция през седмицата, в която имахме повече тишина от администрацията Доналд Тръмп. Очакванията на анализаторите са за позитивно развитие на търговските преговори с Китай, докато икономическите данни показват известни, макар и малки, притеснения за най-голямата световна икономика, особено след слабите данни за пазара на труда. На тази база трежъритата търсеха своята посока, като доходността по десетгодишните книжа остана без промяна на равнища от 2.637 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във