Банкеръ Daily

Пари и пазари

Неочакван ръст на вноса на Германия през юни

Търговският излишък на Германия се е понижил слабо през юни, а вносът в страната се е повишил с повече от очакваното от експертите. Това показаха данни на федералната немска статистика Destatis.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се е понижил през юни с 0.1% до стойност 106.1 млрд. евро спрямо май, когато отбеляза ръст с 1.3%. Вносът през юни е нараснал с 0.3%, достигайки 89.3 млрд. евро след спад с 0.3% през май 2019 г., съобщи БНР. Спрямо съответния период през миналата година, германският експорт през юни е намалял с 8% след повишение с 4.6% през май, докато вносът се е понижил с 4.4% след повишение с 5.1% месец по-рано.

Забавящата се световна икономика, търговските напрежения между САЩ и Китай, както и несигурността около Брексит оказват влияние върху водещата европейска икономика, която се основава основно на експорта. През полугодието на настоящата година вносът в Германия се е увеличил с 3% до 556.2 млрд. евро, а износът е нараснал с 0.5% до 666.1 млрд. евро. Търговския излишък на страната е намалял от 122.4 млрд. евро година по-рано до 109.9 млрд. евро през тази.

Данните показват, че вътрешното потребление помага на най-голямата европейска икономика постепенно да понижи зависимостта си от експорта към други страни. По-силният растеж на вноса от износа през първите шест месеца на годината е показателен, че германската икономика започва постепенно да намалява зависимостта си от продажбите зад граница за сметка на подобряване на вътрешното потребление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във