Банкеръ Daily

Пари и пазари

Неочакван ръст на пазара на персонални компютри

Световният пазар на персонални компютри регистрира ръст от 4.7% през второто тримесечие на годината, спрямо същия период на 2018 година, показа анализ на изследователската компания IDC.

Нарастващото потребление на пазара на персонални компютри в периода от април до юни изненада анализаторите, надвишавайки очакванията им. Според тях този неочакван ръст се дължи на решаването на проблема с недостига на компоненти, както и спадът в и напрежението в търговските отношения, предизвикано от покачването на цените. Наближаващият край на жизнения цикъл на Windows 7 стимулира корпоративните потребители да обновяват системите си до Windows 10, което също доведе до повече покупки на нови компютри от тяхна страна.

Най-голям производител на персонални компютри през втората четвърт на годината е била китайската компания Lenovo, показа проучването, с пазарен дял нараснал от 22.2% до 25.1%. На второ място е HP, която контролира 23.7% от световния  пазар на персонални компютри спрямо 24% пазарен дял предходната година . В класацията НР е следван от американкия производител Dell, при който се наблюдава свиване на пазарния дял от 18.2% до 17.9% за съответния период. На четвърта позиция е тайванският производител Acer с пазарен дял от 6.6%, спрямо 7% година по-рано. Последен сред водещите пет компании, произвеждащи персонални компютри е Apple, която бележи ръст до 6.3%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във