Банкеръ Daily

Пари и пазари

Необичайният заем от 1,5 млрд. долара на Huawei включва само китайски банки

Huawei Technologies планира да набере 1,5 млрд. долара от група китайски заемодатели, като първото голямо дългово финансиране на компанията, откакто американските власти ограничиха достъпа й до ключови доставчици през май. За първи път, Huawei е използвала офшорен синдикиран заем, без помощта на дори една международна банка, според данни на Bloomberg.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света се превърна в централен играч в конфликтите на Китай със САЩ, по отношение на търговията и ключовите технологии, а инвеститорите наблюдаваха компанията през последните седмици за улики относно достъпа до финансиране. Докато Доналд Тръмп заяви миналия месец, че ще облекчи някои ограничения за Huawei, технологичният гигант остана в "черния списък" на САЩ и вероятно ще продължи да се сблъсква със значителни ограничения по отношение на достъпа си до американските доставчици.

Някои чуждестранни банки може да се въздържат от нови заеми за Huawei поради продължаващата несигурност около конфликта със САЩ, според Синди Лам, анализатор в Bloomberg. В същото време, ако Huawei може да осигури финансиране само от китайски кредитори, няма да се налага да използва чуждестранни кредити, каза тя.

Офертната цена за петгодишния транш по кредита на Huawei е 130 базисни пункта над хонконгския междубанков лихвен процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във