Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Немска фирма строи завод във Враца

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на немската фирма "МД Електроник" ЕООД. Тя е подготвила 21.5 млн. лв. за изграждане на ново предприятие във Враца, което ще се състои от производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9950 кв. метра. То ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. Дружеството ще закупи и ще оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини. Проектът предвижда да бъдат разкрити 300 работни места. Това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант "Химко" и е една от най-големите в региона. Немската фирма има собствен обучителен център, в който служителите ще получават допълнителна квалификация.

"МД Електроник" ГмбХ е водещо дружество в областта на техническите решения  за пренос на данни в автомобилната индустрия. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители. Групата на "МД Електроник" действа  в  четири държави на три континента и има над 5000 служители.

За периода 2014-2018 г. сертифицираните проекти само в автомобилния сектор са 17 на брой, на обща стойност 300 млн. лв., и са разкрити близо 8000 нови работни места. Безспорно, автомобилното производство е един от приоритетните сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. В сектора са заети повече от 170 предприятия - международни и български компании, производители на части и компоненти за автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във