Банкеръ Daily

Пари и пазари

НЕК може да понесе увеличаването на цената на въглищата, смята експерт

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания. Това каза изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток 3" Красимир Ненов.

Повод за коментара е, че миньорите от региона настояват за скок в цената на въглищата и подготвят протест в София.

"Централата има интерес от стабилност в мините. Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания предвид на действащите ни договори, тъй като нашата централа не печели от увеличението на цената и не губи от увеличението на цената. Това, от което сме заинтересовани, е да има устойчиво производство в "Мини Марица-изток", заяви Ненов. 

Другият гост в предаването - изпълнителният директор на другата американска централа – "AES Гълъбово",  Иван Цанков, каза, че  реалната печалба на д "AES Гълъбово" от преференциалните цени в дългосрочните договори за изкупуването на произведената от нея енергия е много по-малка от обичайно цитираните числа. 

"Когато започне да се говори за нашите цени конкретно, излиза, че печалбата, предвид лихви, данъци и такси, е приблизително от порядъка на около 50 процента – доста голяма. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към инвестициите, които са направени, е едва в рамките на 5 процента, което е абсолютно съизмеримо с всички други бизнеси", каза Цанков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във