Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НЕЯСНО БЪДЕЩЕ ЗА ПУБЛИЧНИ КОМПАНИИ

Игра в центъра пред почти заспала публика. В общи линии това се случи на БФБ - София през седмицата. Скука.
Борсовите индекси трудно намираха сили за каквото и да е движение, камо ли да предизвикат някаква емоция сред инвеститорите. Търговските обеми паднаха до критичния минимум, под който, според мен, борсовите сесии не трябва да продължават повече от един час дневно. В противен случай пазарът ни рискува да отегчи до смърт и малкото останали търговци след паниката от януарското клане. Акциите на повечето публични компании се търгуваха почти без промяна в цените, независимо от случващото се на световните фондови пазари, чиято важност поне доскоро инвеститорите приемаха като неоспорима. Продажбите от страна на чуждестранни играчи отдавна са само лош спомен, но като се замисли човек, добре че ги няма сега. Предвид огромната ликвидност, която предлага БФБ напоследък, дори освобождаването на джобни пари би смъкнало индексите с няколко процента.
Колкото до представянето на официалните борсови барометри, тяхното движение през седмицата бе в сравнително тесни граници. Малките повишения се редуваха с такива по размер спадове и в крайна сметка седмичният резултат е близко до нулата. Конкретно за всеки от индексите петте борсови сесии доведоха до следното: понижение за SOFIX от 0.04% до 1421.82 пункта; повишение за BG40 от 0.22% до 405.97 пункта; повишение за BGTR30 от 0.26% до 927.28 пункта. Единствено индексът на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти, имаше ясно определен тренд през последните дни. Движейки се предимно в противоположна посока на останалите борсови измерители, BGREIT бавно и методично преследваше целта си, поскъпвайки с 1.32% - до 102.43 пункта.
И тъй като сделките с акции се сключваха едва ли не по принуда, далеч по-интересно бе да се четат вестници и да се сърфира в океана от електронни медии. А там имаше какво да се види, особено ако човек се интересува от неясното бъдеще на няколко публични компании. След широко обсъжданата баня на тристранната коалиция в края на предишната седмица стана ясна и новата визия на управляващите по отношение на тютюневия бранш. Дали идеите ще си останат на ниво обсъждания, или ще се пристъпи към действия, тепърва ще се разбере. Съдейки по противоречивите изявления на специалисти от сектора, става ясно, че никой не знае какви ще са следващите стъпки в тази насока. Засега ще се задоволим единствено с обещанието, че Булгартабак холдинг АД ще бъде приватизиран под една или друга форма.
За съжаление на акционерите в Кремиковци обаче притежаваният от държавата дял в комбината не само че няма изгледи да ги зарадва, а дори обратното. Нещо повече, ако ситуацията около гордостта на социалистическата икономика се окаже наполовина толкова черна, колкото я описват медии и синдикати, не съм сигурен, че и облигационерите ще получат нещо срещу дадените назаем пари. Интересно защо държавата, в качеството си на акционер, притежаващ една четвърт от капитала, не е назначила досега поне един контрольор, който да провери финансовото състояние на комбината. Вместо това една дузина политици се прескачаха едни друг в стремежа си да убедят недоволните, че Кремиковци е жизненоважен за цялата икономика... И се цитираха едни цифри, проценти... Доколко те са коректни е друга тема. Така или иначе, финалът предстои. И обещава да е интересен.
И накрая, няколко добри думи за една малка част от фондовия пазар - търговията с компенсаторни инструменти. Колкото и странно да звучи, тук има раздвижване. Изненадващо, търсенето на поименни компенсационни бонове започна да расте още в края на предишната седмица, като най-вероятната причина са предстоящи търгове за земеделска земя. Първоначално интересът бе по-скоро умерен и цените не отчетоха особена промяна. През последните дни обаче купувачите лесно склоняваха да плащат по 46 и дори 47 стотинки за лев номинал, стига насреща да се предлага по-голямо количество книжа.
Заразени от ентусиазма на боновете, купувачите на компенсаторни записи също се размърдаха и за няколко сесии избутаха цените до нива 43.50-44 стотинки. Доколко обаче това повишение се дължи на поскъпналите земеделски книжа, или на нещо друго, засега е трудно да се каже.
Източник на използваните данни е Българска Фондова Борса - София АД. Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават компенсаторни инструменти и акции от някои цитирани дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във