Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НЕФТЪТ СЕ ОКОПА НАД 110 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

Цените на нефта разшириха рекордния си ръст и на 17 април надхвърлиха 115 щ. долара за барел, подпомогнати от слабостта на щатската валута и от данните за складовите запаси на САЩ. С което тазгодишното поскъпване на лекия петрол на борсата в Ню Йорк достигна малко над 20 процента.
Американските складови запаси от гориво са паднали с 2.3 млн. барела през миналата седмица, а бензиновите резерви - с 5.5 млн. барела. Слабите печалби и недостатъчното потребление принуждават щатските рафинерии да ограничават търсенето на нефт и производството на петролни продукти. Използваемостта на мощностите се е свила до 81.4% и е най-ниска от октомври 2005-а насам (след ударите на ураганите Катрина и Рита). Анализатори оценяват този проблем за краткосрочен, а не за системен. Той обаче все пак вдъхва опасения за щатските петролни доставки през настъпилата пролет, още повече че търсенето на бензин отвъд Океана дава солидни признаци за пролетно оживление.
Притесненията около доставките се подсилват и от съобщение във финансовия всекидневник Файненшъл таймс, че Нигерия рискува да загуби една трета от добива си на черно злато до 2015-а, ако не успее да намери начини да увеличи инвестициите чрез съвместни дружества с чуждестранни енергийни компании. А вицепрезидентът на руския нефтен гигант ЛУКОЙЛ Леонид Федун смята, че произведените в Русия 10 млн. барела суров петрол на ден са най-високите възможни. Защото, подобно на драматичния спад на добива на черно злато в Северно море и в Мексико, в района на Западен Сибир периодът на интензивен ръст на нефтеното производство е приключил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във