Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НЕФТОХИМ И ФАРМАЦИИТЕ НАРУШАВАТ ЛЯТНАТА ДРЯМКА НА БРОКЕРИТЕ

Единствените новини, които вълнуваха капиталовия ни пазар и през тази седмица, бяха свързани с финансовите резултати на ЛУКойл Нефтохим и търговите предложения за изкупуването на книжата на миноритарните акционери от дъщерните заводи на Балканфарма холдинг в Дупница и Троян. Още в понеделник (6 август) инвеститорите бяха успокоени от постигнатото споразумение между управляващите и ЛУКойл. Това, заедно с информацията, че счетоводните резултати на рафинерията за първите шест месеца на годината са сгрешени и предприятието всъщност е на печалба, умири излезлите от бутилката борсови духове. Затова и акциите на ЛУКойл Нефтохим се търгуваха на изключително стабилни равнища през цялата седмица. Очакванията са те да се задържат до края на август. От една страна, има сигнали, че чуждестранни портфейлни инвеститори са заинтересовани да купуват книжа от рафинерията, а от друга, песимистичните като цяло настроения на пазара и летните горещини намаляват активността, като правят дори и позицията на бургаския комбинат слаболиквидна. Показателно за това е, че за пет работни сесии собственика си смениха едва 692 акции на ЛУКойл Нефтохим. Надеждите на вложилите средства в най-голямата ни рафинерия са през втората половина на септември търговията с тях силно да се оживи.
Напрежението около търговите предложения на Балканфарма холдинг почти скова активността по позициите на дъщерните му дружества. Тя вероятно ще остане ниска, независимо че на 15 август Държавната комисия по ценните книжа ще разплете интригата около евентуалното публикуване на предложенията. Слуховете от надзорната агенция на столичната улица Врабча са, че все пак офертите може би ще бъдат приети, което ще е съществена стъпка за свалянето на книжата на заводите в Дупница и Троян от пода на фондовата борса.
Активизира се обаче търговията с книжата на Булгартабак холдинг. За разлика от оборота, постигнатите нива паднаха до 12 лв. за акция. Надеждите са свързани с появата на сериозен чуждестранен инвеститор в приватизацията на холдинга и неговите структури. През седмицата вицепремиерът Николай Василев заяви, че съвсем скоро ще започне нова процедура за продажбата на тютюневите фабрики. Засега работната група по раздържавяването на Булгартабак е на етап разговори с инвеститори. Василев прогнозира, че продажбата на холдинга може да стане факт до края на тази година.
В четвъртък (9 август) беше сключена сделка за над 1% от капитала на фармацевтичното дружество Медика - Сандански. Единичната цена на акция бе едва 9.40 лв., при все че до този момент имаше търсене на 12.50 лева. Изглежда, е изтъргуван пакетът, собственост на холдинг Света София. Сделки в края на седмицата се сключваха и с акциите на Софарма. Котировките на дружеството се покачиха с над 5%, като остана неудовлетворена само една поръчка. За разлика от това наредилите се на опашката купувачи бяха над десет.
Силна беше търговията и с Българските депозитарни разписки, издадени на базата на акции на германски компании. Продадени бяха над 100 хил. книжа на Дойче телеком. Интересът към този германски концерн се засили заради обявените добри финансови резултати.
Туристическият сезон е в разгара си, но активността около акциите на водещите дружества от този сектор остана вяла. Сделки с книжата на Златни пясъци изобщо не бяха сключвани, докато седмичният оборот с акциите на Албена бе едва 647 лева. Търговията с последния останал държавен голям морски курорт - Слънчев бряг, също бе символична - собственика си смениха само 30 акции. Част от играчите на пазара може би са се отдръпнали от тази позиция заради отрицателните финансови резултати на тези дружества. Всъщност те са напълно нормални за първите шест месеца на годината, тъй като не включват активния летен сезон. Основната причина за слабия интерес към туристическите компании обаче е по-скоро съсредоточеното внимание към ЛУКойл Нефтохим и други фирми, в които текат динамични събития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във