Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НАСТАНА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

През изминалата седмица ключовите международни валути заеха нови стартови позиции, откъдето всяка ще се стреми да атакува по-изгодни диапазони на търговия. Като че ли най-големи шансове има еврото, което се задържа стабилно над 87.50 цента към щатския долар и, според валутните анализатори, има потенциал да поскъпне до 92 цента. Японската валута се търгуваше с променлив успех. А щатската отстъпи позициите си под натиска на публикуваните през последните няколко дни по-слаби икономически данни за САЩ.
Пазарните вълнения тръгнаха от йената, която започна и приключи седмицата със сравнително високи котировки спрямо щатския долар и еврото. Това стана под влияние на еуфорията от победата на управляващата коалиция в Япония на изборите за Горната камара на парламента, проведени на 29 юли. Либералнодемократическата партия и нейните партньори спечелиха общо 78 от подлежащите на преизбиране 121 места. Като се прибавят и съществуващите, управляващите успяха да вкарат 138 депутати от общо 247-членната Горна камара и да си осигурят необходимото мнозинство. Безапелационната победа се отдава на фактора Койдзуми и се интерпретира от приближените до японския премиер като недвусмислена подкрепа за обещаните от него структурни и стопански реформи. Според политическите наблюдатели обаче меденият месец на Джуничиро Койдзуми приключи със спечелването на изборите. Сега на дневен ред излиза по-трудната част, а именно - да представи конкретен план за спиране на десетгодишния спад на втората по сила икономика в света и да го изпълни. Това означава да се вземат мерки за стимулиране на индивидуалното потребление, за съживяване на стопанството, за създаване на нови работни места, за ликвидиране на огромните дългове на банковата система и същевременно те да се осъществят по обещания безболезнен начин. Само че поредният набор от слаби фундаментални икономически показатели не вдъхва надежди.
Промишлената и минната продукция през юни в Япония е намаляла с 0.7% в сравнение с майската. Експерти от Министерството на икономиката, търговията и индустрията прогнозираха, че продуктът ще намалее с още 2.3% през юли, но ще нарасне с 3.4% през август. Сезонно коригираното ниво на безработица в страната през юни е било 4.92 срещу 4.89% през май. А средното потребление на домакинствата е намаляло с 3.3% в сравнение със същия период на миналата година. Новостроящите се жилища пък са били с 10.5% по-малко на годишна база - шести пореден месец на спад.
Въпреки слабите данни и високите си колебания, йената успя да се задържи на нива, близки до 124 JPY/USD, което са дължи в равна степен на техническата търговия и реализирането на печалби и на Койдзуми. Той окуражи пазарите с изявление, че си представя реформата в три фази. Първата - през август, когато ще представи графика, втората - през септември, когато се свиква извънредна сесия на парламента, и третата - през декември, когато кабинетът ще одобри проектобюджета за финансовата 2002 година.
Борсовите индекси в Токио също имаха неспокойна седмица. NIKKEI 225 регистрира в понеделник (30 юли) най-ниската си котировка от 16 години насам, а в четвъртък, за първи път от последните десет дни, приключи търговската си сесия на ниво над 12 000 пункта.
Еврото даде сериозна заявка за възходяща корекция на фона на отслабващата щатска икономика и на нестабилното стопанство на Япония, въпреки неособено благоприятните фундаментални данни на еврозоната. Безработните в Евроленд през юни са били 8.3% от трудоспособното население - без промяна от майската си стойност. Според европейската статистическа агенция Eurostat, най-ниска е безработицата в Холандия, Ирландия и Австрия, а най-висока - в Испания - 12.8 процента. Безработните във Франция през юни са се увеличили до 8.8 от 8.7% през май. А според директора на престижния берлински независим финансов институт IFO Ханс-Вернер Син, в Германия се очаква ръст на безработицата поради охлаждането на световната и на немската икономика и поради липсата на гъвкавост в местния пазар на труда.
Продължи да намалява също така и доверието на потребителите и на бизнеса в икономиките от еврозоната, като индексите, следящи мнението на домакинствата и на бизнесмените, паднаха във всички големи страни, членки на Евроленд. Междувременно бе регистрирано и понижение на производствените цени в еврозоната през юни, което възкреси надеждите за евентуално понижение на основните лихви по еврото. Те обаче не се сбъднаха за пореден път, след като в четвъртък Европейската централна банка отново не промени лихвената си политика. Това пък оказа отрицателно въздействие върху еврото, което поевтиня и към щатския долар, и към йената след обявеното решение на банкерите.
За сметка на ЕЦБ английската централна банка, вярна на обичая си, изненада валутните играчи, като намали основната лихва по английската лира с 25 базови точки до 5 процента. Комитетът по парична политика на Бенк ъф Инглънд се мотивира с по-дълбокия от очаквания спад на световната икономика, съчетан със силната местна валута, което оказва натиск върху зависимите от външнотърговските отношения сектори на страната. Банкерите се опасяват и от появилите се признаци за отслабване на ръста на инвестициите.
У нас междубанковият валутен пазар бе изключително активен, повлиян от приключването на месеца и крайния срок за балансиране на задължителните резерви на търговските банки в БНБ. Среднодневният валутен оборот достигна 205 млн. г. марки, като участието на щатския долар бе в размер на 35% от стойността на сключените сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във