Банкеръ Daily

Пари и пазари

Насрещни ветрове забавят световната икономика

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Коронавирусът продължава да е обсебил фокуса на международните финансови пазари и през тази седмица. Новите огнища на заразата и новите случаи са следени с все по-голям интерес от инвеститори и анализатори, като оценките на икономическите ефекти от карантината, затварянето на граници и другите ограничаващи мерки правят активите, даващи убежище срещу риска, все по-привлекателни.    

Комбинацията от избягване на риска и възможностите за митигиране на икономическите последици от коронавируса бе силно печеливша за инвеститорите в трежърита. Погледите на всички са вперени във Фед, откъдето пазарите очакват понижение на основните лихви в рамките на следващите два месеца с поне 25 базисни точки. Инструментариумът на щатския монетарен регулатор е добре зареден и Пауъл и компания най-вероятно ще го използват, за да се преборят с насрещните ветрове от забавянето на световната икономика. Това от своя страна означава нови рекордни за трежъритата. Десетгодишните доларови бенчмарки приключиха седмицата при търсена доходност от 1.29% и понижение от 18.2 базисни точки.

За разлика от колегите си в Америка, от Европейската централна банка се изправят срещу възможните последици от коронавируса с доста изчерпан монетарен асортимент. При основна лихва от минус 0.50% и действаща програма за количествени улеснения, надали много би могло да бъде постигнато с допълнителни монетарни стимули. Знаейки това, през седмицата най-накрая от Германия дадоха заявка за лелеяните от Драги преди и Кристин Лагар сега фискални стимули. В свое изказване в четвъртък (27 февруари), министърът на финансите на Федералната република Олаф Шолц, заяви, че ще поиска от Бундестага временно суспендиране на изискването за балансиран бюджет. Това доведе до сериозен инвеститорски оптимизъм и даде сила на еврото. В същото време бягството от риска на инвеститорите подпомогна и бундовете, като доходността по десетгодишните немски ДЦК отбеляза седмичен спад от 8.8 базисни точки до минус 0.52 процента. Доходността по френските книжа в този матуритет се понижи с 3.9 базисни точки през седмицата, завършвайки на нива от минус 0.242 процента.

В периферията на еврозоната избухването на огнище от заразата в Ломбардия, най-богата икономическа област на Италия, доведе до повишаване на рисковите премии за книжата от Ботуша. Доходността по десетгодишната италианска емисия отбеляза седмичен ръст от 11.4 базисни точки до 1.023%, като тези нива като че ли се оказаха привлекателни за инвеститорите. Периферията отново показа сходността за по-сериозно корелиране при повишаване на глобалната рискова обстановка, като доходността по испанските десетгодишни книжа също пое нагоре - с 3.6 базисни точки до 0.26% в края на изминалата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във