Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Народови банк Полски" похвали валутните интервенции

Адам Глапински

Интервенциите, целящи да отслабят злотата, са помогнали на Полша да се възстанови от кризата от коронавируса и подобни инструменти трябва да се използват от паричните стратези на развиващите се пазари, написа председателят на Полската централна банка - Адам Глапински, в Официалния форум на паричните и финансовите институции (OMFIF). По негова оценка комбинацията от неконвенционални политики (каквито са програмите за покупка на активи) и традиционни инструменти, включително валутните интервенции, е доказала, че работи добре в сравнително малки и отворени икономики каквато е полската по време на пандемията. 

Базовата лихва на Полша бе фиксирана на рекордно ниския 0.1% в края на април 2020-а, а "Народови банк Полски" започна да излиза на пазара, за да отслабва злотата, няколко месеца по-късно - през миналия декември. Което беше първата й подобна акция за последното десетилетие. Оттогава, по думите на Глапински, институцията не се е стремяла към точно определено равнище на валутния курс.   

"Трябва да се концентрираме върху мерки, с които да продължим възстановяването като използваме всичките възможни средства", подчертава Глапински. И допълва, че "ако това изисква валутни интервенции, които да спрат неприемливо поскъпване на паричната единица, то това е легитимна линия на защита".

Глапински обяснява, че осъществените от централната банка на страната покупки на правителствени облигации, започнали преди година, са надценили баланса на институцията с 50%, което е еквивалентно на 6% от БВП. Което, според шефа на "Народови банк Полски", бледнее в сравнение със специалната извънредна пандемична програма PEPP на Европейската централна банка с нейните около една трета от БВП на еврозоната.    

Това означава, че всяка потенциална валутна реакция, произтичаща от понижаването на лихвените проценти в Полша, е по-слаба заради влиянието на съседната ЕЦБ и принуждава националната централна банка да излзе на пазара и да понижи цената на злотата, твърди Глапински. 

"Програмите за покупка на активи отслабват валутния курс на по-голямата държава, която ги изпълнява", пише банкерът. И допълва, че "благодарение на глобалната или регионална неприемлива привилегия, по-големите парични власти могат да прехвърлят товара на корекциите върху другите".  

Глапински смята, че засега инфлацията "изглежда под контрол", благодарение отчасти на "далеч по-конкурентното" световно стопанство отколкото през 70-е години на миналия век когато цените се повишиха безконтролно. 

За шефа на "Народови банк Полски", ключовият урок от кризата е, че миксът от традиционни и нетрадиционни парични политики ще обслужва добре Полша и други развиващи се пазари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във