Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нарастват щетите от търговската война между САЩ и Китай

Китайският износ се понижи повече от очакваното през септември, което силно се отразява на глобалния растеж на икономиката и търговските спорове с администрацията на САЩ.

В долари износът е спаднал с 3.2% на годишна база през септември, показват данни на Главна митническа администрация. Това е повече от очакваното намаление с 3% и спад от 1% от предходния месец. В същото време вносът намалява с 8,5% годишно спрямо очаквания за спад от 6%.

В резултат на това търговският излишък нарасна до 39,65 милиарда долара спрямо 34,83 ​​милиарда долара преди месец. Очакваното ниво беше 33,33 милиарда долара.

Резултатите дойдоха, след като САЩ и Китай постигнаха търговско споразумение в първа фаза миналата седмица. САЩ се съгласиха да се откажат от увеличението на тарифите, планирано за тази седмица.

Припомняме, че през юли миналата година САЩ наложи мита от 25% върху китайските стоки в размер на 34 милиарда долара. Митата засегнаха 818 продукти, сред които коли, самолетни части, харддискове, но бяха "пощадени" мобилните телефони и телевизори. Пекин отвърна на удара, като изготви списък с американски продукти като говеждо месо и соя, които да се сблъскат с ответни тарифи на стойност 50 млрд. долара. 

Досега преговорите не доведоха до консенсус между двете големи икономики. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във