Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нарастват инвестициите на азербайджански компании в Турция

Общо 109 компании с азербайджански капитал са регистрирани в Турция през първите седем месеца на тази година, което е увеличение с 9% спрямо съответния период на 2018 г, показват данни на Съюзът на камарите и стоковите борси на Турция, цитирани от Emerging Europe. По-голямата част от компаниите са регистрирани в региона на Истанбул в Турция. 53 от азербайджанските компании, инвестиращи в Турция, са специализирани в търговията на едро и дребно, 12 са в областта на индустриални фирми, 11 в строителството, 6 в туризма, 3 в минното дело и 1 от тях е финансова компания, а останалите фирми принадлежат към други сектори на икономика.

Нарастващите азербайджански инвестиции стават на фона на нарастващите очаквания на експерти икономиката на Турция да се свие през второто тримесечие, тъй като търсенето и инвестициите в страната се забавят. Анкетата на Ройтерс е проведена сред 18 икономисти и показа, че през второто тримесечие икономиката се свива с 2% спрямо второто тримесечие на предходната година въз основа на средната стойност и прогнозирания годишен нулев растеж за 2019 г. Прогнозите за второто тримесечие варират от свиване от 1% до 2.2%.

"Очакваме слабата тенденция към инвестиции да продължи отново и следователно да има по-голямо отрицателно въздействие върху брутния вътрешен продукт, отколкото през предходното тримесечие", заяви главният икономист в Tacirler Yatirim Йозлем Байрактар ​​Гоксен. През първото тримесечие на 2019 г. икономиката на Турция се сви с 2.6% на годишна база. Ръстът на БВП за второто тримесечие се очаква да бъде официално оповестен днес.

По-рязък от очаквания спад на промишленото производство през юни, свиване на продажбите на дребно през последните месеци и ограничено обществено потребление допринесоха за слабия икономически растеж на страната през второто тримесечие. "От друга страна, нетният износ, подпомогнат от слабостта на турската лира, ще продължи да бъде най-големият положителен принос към БВП", отбеляза още Гоксен, прогнозирайки ръст на БВП с 1.5% на годишна база през втората половина на годината, въпреки рискове, произтичащи от слабия растеж на кредитите.

Друга скорошна анкета на Ройтерс прогнозира свиването в икономиката на Турция до третото тримесечие на годината и положителен растеж в последното тримесечие на 2019 г. По това време икономистите прогнозираха свиване с 1.5% на годишна база за 2019 г. Прогнозата на турското правителството за годината предвижда ръст от 2.3% през 2019 г. и 3.5% през 2020 г. Икономиката на Турция за последно се сви на годишна база през 2009 г. с 4.7%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във