Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нарастват европейските разходи за изкуствен интелект

Разходите за изкуствен интелект в Европа до 2023 година ще нарастват с по-бърз темп от очаквания. Това показа коригирана прогноза на анализаторската компания IDC. Индустрии като банковия сектор и търговията на дребно ще инвестират най-активно в изкуствен интелект като до 2023 г. на тях ще се паднат 39% от всички разходи в този сегмент в Европа, посочват експертите.

В европейските страни през настоящата година разходите за изкуствен интелект ще надхвърлят 7 милиарда долара и ще продължат да се увеличават средно с 32% в идните пет години. До 2023 г. този пазарен сегмент ще се утрои и ще надхвърли 21 милиарда долара. Очакваните към момента показатели са по-високи спрямо данните на доклад на IDC от април 2019 г. Според тогавашните прогнози, за настоящата година пазарът за изкуствен интелект се оценяваше на близо 5.2 милиарда долара и на 13.5 милиарда долара за 2022 г., предаде TechNews.

Очакванията на експертите са за 38% средногодишен темп на нарастване на разходите за внедряване на изкуствен интелект в областта на здравеопазването през периода 2019-2023 г., макар че все още не е започнало пълноценното въвеждане на изкуствен интелект в медицинските институции в Европа. Повече от половината от разходите за изкуствен интелект до 2023 г. ще бъдат от Обединеното кралство, Германия и Франция, а близо една трета ще е приносът на други страни от Европа. Компаниите от Централна и Източна Европа все по-често въвеждат системи с изкуствен интелект като част от програми за дигитална трансформация, а банковият и производственият сектор са най-големите инвеститори. Въпреки това през 2018 г. на тези два подрегиона се падат 6.5% от общите разходи за изкуствен интелект в Европа.

Европейският съюз вече е осигурил бюджет в размер на 7 млрд. долара за разработка на изкуствен интелект през настоящата година като се очаква той да расте със средно около 32% на годишна база, сочат данните на бюджета на ЕС. Инвестициите ще се утроят до края на 2023 г. и ще надхвърлят 21 млрд. долара. Финансовите средства ще се използват за финансиране на различни проекти в социални и икономически области, а най-голям процент от тях ще се отдели за сфери като банкиране, търговия и производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във