Банкеръ Daily

Пари и пазари

Нарастване на рисковите апетити на инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Икономическите данни и разхлабването на мерките в редица страни се оказаха в директен противовес с нарастването на броя случаи и притесненията за втора вълна или нова криза от корона вируса. Балансът между тях доведе до търговия в тесни граници на основните международни пазари на държавен дълг през седмицата.

В еврозоната инвеститорското внимание бе приковано от основните евроинституции - ЕЦБ и Европейската комисия. Първите видяха изключително силно търсене за по-дългосрочна ликвидност чрез целевите репо операции, където пласираха над 1.3 трилиона евро при лихви достигащи до минус 1 процент. Вторите пък са все по-близо до постигането на финална договорка за финансовия план за отстраняване на щетите от коронавируса, като желанието на немския канцлер Ангела Меркел е финалното споразумение да е готово преди летните отпуски на институциите. Комбинацията от тези фактори доведе до нарастване на рисковите апетити на инвеститорите, за което ясна демонстрация бяха пазарите на държавен дълг. През седмицата търсената доходност до падежа по десетгодишните немски бундове се повиши с 4.7 базисни точки до минус 0.394%, докато тази по френските ДЦК със сходен матуритет видя спад то 1.1 базисни точки до минус 0.05 на сто.

Книжата на страните от периферията на валутния съюз пък се оказаха силно търсени на тази база. Доходността по италианските десетгодишни книжа се понижиха с 5.8 базисни точки до 1.385%, докато сходните испански доходи видяха спад от 5.9 базисни точки до 0.535 процента.

Във Великобритания фокусът освен върху разхлабването на крутите мерки за борба с коронавируса и бе и върху отварянето на неключовите бизнеси. В същото време министерството на финансите продължава да заема средства с рекордни темпове, докато от Бенк ъф Ингланд изглеждат готови да заемат още по-подкрепяща монетарна позиция. Разговорите по Брексит отново изглеждат в застой, като драматична раз- или завръзка се очаква през есента. В същото време джилтовете бяха търсени, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 2.8 базисни точки до 0.179 процента.

В САЩ скандалите около администрацията Тръмп не стихват, като публикуването на книгата на бившият главен съветник по сигурността, Джон Болтън е поредната капка в морето. В същото време ситуацията с коронавирус пандемията не изглежда особено добре, а разхлабването на мерките и пълното отваряне на редица щати надали ще помогнат. Икономическите данни поне засега дават някаква плаха стабилност, докато трежъритата се търгуват в тесен рейндж - през седмицата доходността им в десетгодишния матуритет отбеляза минимален ръст от 2.2 базисни точки до 0.727 процента.          

Facebook logo
Бъдете с нас и във