Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нарасналите страхове натиснаха дълговете


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


           

Седмицата на международните пазари на държавен дълг не бе интересна за инвеститорите - стигна се  дотам  някои водещи анализатори да определят  движенията на доходността като ирационални. След като в сряда вечер (20 март)  Фед тотално промени  плана  си за лихвени повишения за тази година, заявявайки, че такива няма да има, през тази седмица ефектите от този обратен завой на американските монетаристи се материализираха на пазарите в сериозни спадове на основните емисии.

Трежъритата са търсена инвестиция през последните дни, докато фючърсните пазари показват нарастваща вероятност за лихвено понижени през тази година. Нещо, което изглежда  силно невероятно за глобални фонд мениджъри като "БлуБей Инвестмънтс" и "Голдман Сакс". Въпреки тяхното мнение  обаче  доходността по десетгодишните книжа  отбеляза   поредна седмица на понижения - този път с 6.5 базисни точки - до 2.376 на сто.

Не трябваше много време, за да може рискът от рецесия да прехвърли Атлантическия океан и да завладее пазарите на основните европейски дългове. Бундовете се намират на силно отрицателна територия, дори и в десетгодишния матуритет, а инвеститорите вече са склонни на по-нисък доход по тях, отколкото по "вечно отрицателните" японски държавни ценни книжа (ДЦК). Само през изминалите пет дни станахме свидетели на понижение на доходността по немската десетгодишна емисия с 5.8 базисни точки до минус 0.075 на сто. Този спад в бенчмарка бе моментално последван от почти всички останали ДЦК на страните от ядрото на еврозоната, като доходността по френските десетгодишни книжа отбеляза седмично намаление от 5.2 базисни точки до 0.30 на сто.

В периферията на еврозоната и през тази седмица бе най-спокойно по отношение на волатилността. Опасенията от евентуална рецесия доведоха до известни разширения на рисковите спредове, въпреки това движенията на периферните пазари бяха спокойни. Доходността по италианската десетгодишна емисия отбеляза минимален седмичен ръст от 1.8 базисни точки до 2.464%, при все че Министерството на финансите на Ботуша проведе аукциони за 5- и 0-годишни книжа. Доходността по испанските книжа в дългия матуритет остана без промяна на нива от 1.067 на сто.

Във Великобритания кризата "Брексит" започва да придобива все по-странни измерения. На гласуване на парламента в сряда вечер всички опции за тази процедура бяха отхвърлени с различни мнозинства и  засега две неща изглеждат силно вероятни - премиерът Тереза Мей ще се оттегли през лятото и отсрочката за напускане на ЕС ще е дълга. Джилтовете се търгуваха в тесни граници, като в края на седмицата доходността в десетгодишния матуритет бяха 1% при понижение от 1.2 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във