Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НАПЪНИТЕ НА ДОЛАРА НЕ ДАДОХА РЕЗУЛТАТ

Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили с 4.9% през април, което показва, че силният пазар на труда поддържа търсенето независимо от растящите лихви. Поръчките на стоки за дълготрайна употреба обаче са намалели с 4.8% през миналия месец. Без заявените транспортни средства, които са най-променливата съставка на показателя, ордерите са се понижили с 1.1 процента.
С най-голям интерес през седмицата се очакваха резултатите от втората ревизия на БВП на Съединените щати за първото тримесечие на тази година. Той се е увеличил с 5.6% на годишна база - малко по-слабо от прогнозираните от икономисти 5.8%, но все пак това е най-мощният ръст след третото тримесечие на 2003-а. Надниците и заплатите на работниците, които стимулират най-активно потреблението на домакинствата, са се увеличили с 5.8% годишно през периода януари-март, а базовата съставка на индекса на потребителските разходи се е повишил с 2 процента. Търговският дефицит е отнел 0.55% от БВП през първото тримесечие на 2006-а.
Тези данни показват, че и при по-нисък обем поръчки за стоки за дълготрайна употреба и други признаци за забавяне на икономическия растеж инфлационният натиск се натрупва и това е повод Федералният резерв да повиши за 17-и пореден път основния лихвен процент на страната през юни.
Отрицателно влияние върху щатската валута има изказването на руския финансов министър Алексей Кудрин, цитирано от Интерфакс, че правителството ще държи 45% от постъпленията си от нефт в държавния Стабилизационен фонд в щатски долари, 45% в евро и останалите 10% - в английски лири. Досега средствата там бяха основно в долари. Активите на фонда са нараснали със 7% през април до рекордните 1.8 трлн. рубли (66.6 млрд. долара), защото Русия печели от растящите цени на суровия петрол и на природния газ на световните пазари. Пренасочване на част от валутните си резерви към различни от щатския долар валути обмислят и централните банки на Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт и Швеция.
Еврото се търгуваше силно през седмицата в очакване на по-високи лихви. Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Николас Гарганас коментира, че е привърженик на по-висок лихвен процент на общността. В интервю в Атина той каза, че не изключва по-силни икономически показатели за еврозоната през тази година, поне що се отнася до растежа, което е ясен повод за постепенно ре-балансиране на лихвите с оглед на инфлационните рискове. А неговият колега Ив Мерш, който е управител на Централната банка на Люксембург отбеляза, че ЕЦБ ще премахне паричните стимули, за да държи инфлацията под контрол в хода на ускоряване на стопанския растеж.
БВП на Германия през първото тримесечие на тази година е нараснал с 0.4% в сравнение с последните три месеца на миналата, обяви Федералната статистическа служба във Висбаден на 23 май. Частното потребление се е увеличило с 0.6% - най-силно от четвъртото тримесечие на 2004-а. Износът е бил с 4.6% по-висок, а разходите на компаниите за машини и съоръжения са се повишили с 2.2 процента. Статистическата служба ревизира от 0.9 на 1% ръста на БВП за цялата 2005-а. Бундесбанк, която очаква 1.5% икономически растеж през тази година, заяви в началото на седмицата, че е необходима бдителност, защото инфлационните рискове растат. Въпреки всичко плановете на коалиционното правителство на Ангела Меркел да увеличи ДДС от сегашните 16 на 19% през 2007-а може да охладят индивидуалното потребление на германците и да забавят растежа. Предложението бе одобрено на 19 май от Долната камара на парламента. Точно такива са опасенията и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която на 23 май понижи прогнозата си за стопанския ръст на Германия през идната година от 1.7 на 1.6 процента. Тя очаква БВП на 30-те страни членки на ОИСР да се увеличи с 3.1% през 2006-а, а годишната инфлация да достигне 2.1 процента.
Индексът на доверие на германския бизнес Ifo леко се е понижил до 105.6 пункта през май срещу 105.9 през април. Анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг икономисти очакваха показателят да спадне до 105 точки. По-силният индекс показва, че нагласите на износителите все още са положителни въпреки скъпото евро.
Във Франция доверието на бизнеса през май се е понижило за първи път от април 2005-а насам, съобщи на 23 май Националната статистическа служба в Париж. Индексът на нагласите на 2000 фирмени ръководители е намалял от 109 пункта през април на 107 през този месец.
Единната европейска парична единица е поскъпнала с над 8% към щатския долар от началото на годината насам поради спекулации, че ЕЦБ ще надмине Федералния резерв по лихвени увеличения.
Публикуван на 24 май отчет на японското правителство показва, че вносът в страната през април се е увеличил, което е признак за подем на търсенето и потреблението във второто по сила стопанство в света. Този факт ще подкрепи най-дългата след Втората световна война икономическа експанзия на Япония и ще даде мотив на Бенк ъф Джъпен да качи основната лихва над сегашната й, почти равна на нула стойност. Вносът е скочил с 20.2%, а износът - с 11.2%, като търговският излишък се е свил до 646.2 млрд. йени (5.7 млрд. щ. долара) срещу 947.5 млрд. йени през същия период на миналата година.
Повечето анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг икономисти очакват японската централна банка да повиши основната лихва през юли.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 310.7 млн. евро (607.7 млн. лева). Щатският долар участваше с 6% в сделките за покупко-продажба на валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във