Банкеръ Daily

Пари и пазари

НАП очаква 100% изпълнение на годишния план

Над 8.1 млрд. лв. са приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за седемте месеца на годината, информират от приходната агенция. Това е с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година

Отчитайки и най-ниските нива на т.нар. "задържан" ДДС за последните 7 години, то реалният ръст на приходите надхвърля 500 млн. лв. спрямо м.г.  Очаква се в края на годината приходите, събирани от НАП да достигнат 14.3 млрд. лв., което е 100% от годишния план, и с над 700 млн. лв. повече спрямо 2013 г.  

Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица, за седемте месеца достига 1.3 млрд. лева или това представлява ръст от над 230 млн. лв. спрямо миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са над 960 млн. лв. или увеличение с 10 млн. лв.; приходите от данък върху добавената стойност са малко над 2 млрд. лв. или увеличение с 86 млн. лв. спрямо края на юли 2013 г.  
При осигурителните вноски общо постъпленията за социални и здравни вноски за периода са 3.4 млрд лв., което е с над 350 млн. лв. повече от миналата година.

"Данните ми дават увереността да твърдя категорично, че НАП ще събере минимум 100% от планираните за годината приходи, като този резултат не е случаен. В последните 6 месеца създадохме и изпълняваме план за подобряване на събираемостта, в който се наложиха и редица извънредни мерки. Трябва да отбележа, че наши действия по никакъв начин не нарушават партньорско отношение към коректния бизнес и поддържането на безпрецедентно ниски нива на т.нар. задържан ДДС", каза по повод събираемостта изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във