Банкеръ Daily

Пари и пазари

Накъде ще вървят цените на петрола през май

Различни фактори ще влияят върху цените на петрола през май и предстои да видим кои от тях ще "натежат" в едната или другата посока, се посочва в анализ на "Капман Холдинг". За най-важен фактор към момента се смята предстоящата среща на страните от ОПЕК и Русия в края на май, на която се очаква да бъде решено дали споразумението за доброволно ограничаване на добива на петрол ще бъде продължено и през втората половина на 2017-а.

Предвижданията засега са, че удължаването ще стане факт. Което от своя страна ще е стимул за повишение на цените на "черното злато". В противен случай, т.е. при липса на консенсус за ограничение на добива - което към момента е малко вероятно - цените на петрола ще тръгнат надолу, дори под 50 долара за барел. По мнението на част от наблюдателине на петролните пазари, и при удължаване на ограничението за добива на петрол няма да се стигне до скок на цените му, тъй като очакванията са именно такива и в голяма степен тази положителна новина вече е "изконсумирана".

Затова, от голямо значение за цените на нефта са данните за запасите от суров петрол на САЩ и продължаването на тенденцията за бавно и постепенно, но устойчиво намаление на световните запаси от петрол, докато се стигне до баланс на търсенето и предлагането в дългосрочен план.  

Що се отнася до конкретните цени на петрола на световните пазари през май, прогнозата е тяхното движение да е в границите на 48-53 долара за барел за сорт "Брент", като достигането на по-високи стойности е малко вероятно, смятат анализаторите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във