Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Най-търпеливите печелят на БФБ

Инвеститорите се опитваха да запалят искрата на нов растеж през изминалата седмица. Но за съжаление - дали заради празниците, или заради "международното положение", всеки опит за повишение при най-ликвидните акции в крайна сметка приключваше с поредното изсипване на по-голям пакет, след което всичко започваше отначало. След няколко повторения тази игра явно омръзна на повечето активни участници и търговията постепенно загуби обороти. Изтъргуваните обеми бяха близо да санитарния минимум, при това често пъти се дължаха на по-голямата активност на облигационния пазар, където обаче интрига за индивидуалните инвеститори няма.


Сред основните "виновници" за противоречивото представяне на българския фондов пазар отново се наредиха книжата на "Булгартабак холдинг", Първа инвестиционна банка, "Монбат" и компаниите от групата на "Химимпорт" - "Зърнени храни България", Централна кооперативна банка и самата компания майка "Химимпорт" АД. За щастие, силно рамо дадоха акциите на "Индустриален холдинг България", "Софарма" и "М+С хидравлик" и, благодарение на тяхното сравнително стабилно представяне през седмицата, индексите в крайна сметка са на път да отбележат леко повишение.


Очакванията за добри финансови отчети през първото тримесечие на новата година, в съчетание с понижените цени през последния месец, вероятно са в основата на силната (засега) подкрепа за пазара. Корекцията, започнала преди няколко седмици, не успя да смъкне SOFIX трайно под важното психологическо ниво от 600 пункта. След кратко пребиваване в зоната отдолу най-старият ни индекс направи няколко опита за бързо повишение и, въпреки че успехът бе спорен, все още намира сили да се държи над водата. След публикуване на тримечните данни, което се очаква до края на април, вероятно ще последва нов опит за атака на последните върхове, където обаче силата на купувачите ще зависи и от настроенията на инвеститорите по света. Случващото се в Украйна, макар без голям директен ефект върху икономиката ни, може да даде ход на някои много негативни сценарии и да нанесе сериозни вреди на българските компании. Към това трябва да прибавим и все по-осезаемото участие на чуждестранни капитали на "БФБ-София", а чужденците често действат инстинктивно при наличието на геополитически риск с неясни последици.


Сред събитията, заслужаващи внимание от изминалата седмица, можем да отличим поредното силно представяне на акциите на "Петрол" АД. Дистрибуторът на горива най-накрая проведе извънредното си общо събрание на акционерите, на което бе взето решение за жизненоважно увеличение на капитала. Минималното количество записани акции, при които увеличението ще се счита за успешно, е 40 млн. лева. Ако този праг бъде достигнат, се гарантират близо 200 млн. лв. свеж капитал, от който дистрибуторът има истинска нужда, за да преструктурира задълженията си и изобщо да бъде действащ икономически субект. Дребните инвеститори знаят това, но притиворечивото минало на холдинга и резките движения в цената на акциите му през последните месеци ги държат нащрек. Това са част от причините доскоро акциите на "Петрол" да се търгуват около и под 4 лева. И все пак в деня след общото събрание смелостта на някои купувачи надделя над страха на други и цената отчете ръст от 7-8%, достигайки до 4.30 лв. за акция.Гено ТоневПортфолио мениджърУД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД


Facebook logo
Бъдете с нас и във