Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Най-скъпите градове за гастарбайтерите

Хонконг е най-скъпият град за изгнаниците, сочи 24-та годишна класация за издръжката на живота, подготвена от консултантската компания "Мърсър". Финансовият център оглавява списъка, чиято челна десетка се доминира от Азия: Токио е на второ място, Сингапур - на четвърто, Сеул - на пето, Шанхай - на седмо, и Пекин - на девето място. Извън Азия най-скъпи за служителите са швейцарските градове: Цюрих - на трето място, и Берн - на десето. Както и африканските Луанда - на шесто място, и Нджамена - на осмо.

В дъното на списъка е узбекската столица Ташкент, а над нея са Тунис, Бишкек (Киргизстан) и Банджул (Гамбия).

Валутните флуктуации са главната причина Азия да оглави класацията на най-скъпите поселища за гастарбайтерите. Хонконг пое водачеството от миналогодишния лидер Луанда в резултат на обезценяването на валутата на Ангола. От друга страна, китайският икономически растеж и усилията на Пекин да превърне юана в интернационална валута  изкачиха китайските градове на по-предни позиции в списъка на "Мърсър".

"Мърсър" използва Ню Йорк като база за всички сравнения и измерва движенията на валутите към щатския долар. В анализа за 2018-а са класирани 209 градове от пет континента и са отчетени сравнителните разходи за над 200 пера  във всяко населено място, включително и за жилище, транспорт, храна и облекло. Причина за миграцията на работна ръка е желанието на компаниите да местят фирмени таланти по света в отговор на недостига на обучен персонал.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във