Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-скъпата коледна елха в света струва 15 млн. долара

Снимка: Kempinski Hotel Bahia

Коледно дърво на стойност 15 милиона долара! Дори и да е най-голямото и най-красивото в света, звучи прекалено много! Екстравагантно или просто разхищение? Да, но преди да потърсим още квалификации, трябва да уточним някои детайли, пише Forbes.

Рекордната стойност на това, което световните медии нарекоха "най-скъпата елха в света", се намира в луксозен хотел в Марбея, южната част на Испания. И за да е ясно, астрономическата цена не е само за дървото, а включва и декорациите. 

Елхата грее с истински диаманти! Тя е продукт на партньорство между хотел Kempinski Bahia в Естепона и известната дизайнерка Деби Уингам, изградила името си с екстравагантни творения, включително най-скъпата сватбена торта в света, оценена на 50 милиона евро, и най-скъпите обувки в света - чифт сандали, направени със златни, розови и сини диаманти на стойност 15 милиона евро.

Наред с висококачествените камъни, сред които розови, червени, бели и черни диаманти, елхата може да се похвали и с традиционни декорации и различни лакомства.

Има и други празнични елхи, които претендираха за титлата "най-скъпи". Една такава се появи през 2001 г. в хотел St. Regis в Лос Анджелис, която също бе украсена с различни видове диаманти, а общата й стойност бе 2,6 милиона долара.

Настоящият рекордьор в Книгата на Гинес е коледно дърво в хотела Emirates Palace в Абу Даби. То е оценено на около 11 милиона долара, с височина от близо 15 метра и украсено с гривни, колиета и часовници.

Елхата в Испания бе представена по-рано този месец, като декорациите включват 3-каратови розови диаманти, 4-каратови сапфири, червени, черни и бели диаманти, както и микс от дизайнерски бижута от брандове като Bvlgari, Cartier и Chanel. Другите украшения на дървото са под формата на луксозни елементи като парфюмни бутилки, чаши за мартини и дори 3D шоколадови пауни.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във