Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-много българи са пътували в съседните страни през декември

Българите са пътували най-често през декември до съседните ни балкански страни, съобщават от Националния статистически институт. Неслучайно тези дестинации попадат в челната шестица. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция и Гърция - съответно по 130 100 (ръст) и 91 300 посещения (понижение). Те са предпочитани за почивка и екскурзия, но не са малко и пътувалите със служебна цел. През последните три години Турция заема неизменно първо  място по брой пътувания на български граждани. Веднага след тези две страни се нарежда Германия, където има много работещи и учащи българи. Но в шестицата са Сърбия, която е посетена от 46 400 българи, Румъния - с 39 900 пътувания, и Република Северна Македония - с 35 500 екскурзианти. Освен това числата показват, че към всяка една от тях има увеличение на броя на посещенията.

Челната десетка се допълва от четири страни от Западна Европа - Италия, Австрия, Обединеното кралство и Испания.

Статистиката обаче отчита намаление на пътуванията към Франция, Швеция и Словения. Явно стачките са повлияли на плановете за посещение на Петата република, а студеното време и криминалните новини от скандинавската страна са спрели устрема на българите.

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември са 529 300, което е ръст с 10.6% над регистрираните през същия месец преди  година. Числата изглеждат логични, предвид факта, че в този период има много празници и почивни дни, които хората използват, за да избягат на по-топло или "по-уютно" място.

Това обяснява защо има по-голямо посещение на  всички обекти,които са наблюдавани. Но все пак с най-голям относителен дял от общия брой на пътуванията на български граждани в чужбина през декември са пътуванията, определени за почивка и за екскурзия. Следват ги тези  по служба и с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия).

((Другата добра новина за туристическия бизнес е, че през декември и повече чужденци са посетили България - общо 673 400, което пък е повишение с 8.6% спрямо същия период на миналата година. Увеличение има при пътуванията по всички наблюдавани цели. За съжаление обаче най-малко са били посещения по бизнес, а най-много са идвали с друга цел (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия). Около една трета от преминаванията през страната са били транзит, но като бройка (194 100) намаляват.

България също е била предпочитана дестинация през декември за страните от Балканския полуостров - зимните ни курорти привличат много туристи покрай празниците и добрите условия за ски спортове. Най-много са били гостите от  Румъния, Турция и Гърция - съответно по 143 500, 112 600 и 111 000 човека са били у нас. След тях са гостите от Сърбия и Република Северна Македония - 48 400 и 47 400 посещения.

Интерес към пътувания у нас са проявили и германци, британци, украинци, италианци и израелци.

Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки със съседните ни страни през последните години и  се забелязва траен ръст на взаимните посещения. Те обаче не са само за почивка, но и фирмите търсят възможности за различни бизнес начинания.

 

Над  9.3 млн. са били чуждестранните туристически посещения през миналата година в България. Ръстът спрямо рекордната досега за туризма 2018 г. е 0.4 на сто, показват обобщените данни за 2019-а според данните, публикувани от НСИ за туристическите визити през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във