Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-младата публична компания вече плаща дивидент

Брутен дивидент от по 0.10 лв. на акция от печалбата за 2018-а ще плати компанията за производство на птичи продукти "Градус" АД. Това съобщиха от дружеството след редовното общо събрание на акционерите, което се проведе в Стара Загора, където е централният офис на фирмата.

Така мениджърите на най-младата публична компания изпълниха обещанието си от миналата година. Припомняме, че още през месец май 2018-а, преди началото на първичното публично предлагане на акции на "Градус" АД, собствениците обявиха, че поне 54% от печалбата ще се разпредели сред акционерите на фирмата. А през декември от фирмата уточниха, че ще има брутен дивидент за акционерите от печалбата за 2018-а от по 0.10 лева за акция.

За изплащане на дивидента за миналата година са предвидени общо 24 360 871 лева. То ще започне на 11 юли и ще се извършва чрез "Централен депозитар" АД и "Уникредит Булбанк" АД.

Това се случи след като общото събрание прие доклада за дейността на "Градус" АД, счетоводния отчет и предложението на мениджърите за разпределение на печалбата за 2018 година.

Правото да получат дивидент имат инвеститорите, вписани в регистрите на Централен депозитар АД като акционери на 14-ят ден след деня на общото събрание, или към 24 юни. Все още могат да се сключват сделки с акциите на дружеството на борсата, които дават право на дивидент, а последнитя ден за това е 20 юни.

Борсовият дебют на акциите на "Градус" АД бе през август, като цените оттогава се движат между 1.50 лв. и 1.85 лв. за един брой. Интересът на инвеститорите към тези книжа стана причина от март тази година старозагорската компания да стане част от индекса SOFIX.

Facebook logo
Бъдете с нас и във