Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-малобройният борсов индекс на развит пазар се смалява

Борсовият индекс, в който са включени книжата на най-малко "членуващи" национални компании, може да стане още по-малоброен след като влезе в сила промяна на наредбата, изискваща минимален брой участващи фирми, която ще смени количесвената с качествена оценка.

Португалският индекс PSI 20 ще промени наименованието си на PSI и вече няма да е задължен да съдържа поне 18 члена след като попълни вакантните места до март 2022-а, обяви борсовият оператор Euronext в късните часове на 12 август.    

Сред сегашните участници в него Novabase SGPS, Ramada Investimentos E Industria, Pharol SGPS и Ibersol SPGS не изпълняват критериите компаниите да имат минимална оценка на свободния пазар от 100 млн. евро. Това означава, че новият индекс PSI може да загуби тези четири дружества когато през идната година влязат в сила наредбите, коментира Антонио Педро Фонсека - шеф на търговските операции на "Банко инвест". Той допълва, че предвид размера на португалския фондов пазар вероятно ще има смисъл "Юронекст" да понижи изискванията за минималната пазарна оценка на свободния пазар, за да могат повече фирми да включат акциите си в индекса.   

Euronext полага усилия да открие легитимни кандидати за португалския базов борсов индикатор от колапса на банковата империя "Ешпирито Санто" през 2014-а. Ръстът на сделките на компаниите за частни капитали през последното десетилетие допълнително източва ликвидност от пазара. Пример в това отношение е операторът на тол-системата Brisa-Auto Estradas de Portugal, който бе погълнат през миналата година от група инвеститори.  

Euronext мотивира последните промени в борсовите условия с желанието си "да увеличи привлекателността на индекса като подобри качетвото му". 

От гледна точка на количеството, обаче, дори по-широкият португалски индекс PSI All-Share пострада сериозно. Членуващите в него фирми намаляха от 50 през 2014-а на 38 в момента. Първоначалната публична оферта на енергийната компания за биомаса Greenvolt-Energias Renovaveis през юли пък е единствената значима борсова регистрация в страната от 2014-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във