Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-използваната криптовалута в света не е биткойн

Коя е най-използваната криптовалута в света? Ако смятате, че това е биткойн, който представлява около 70% от пазарната капитализация на всички криптовалути, вероятно грешите.

В този мрачен кът на финансите е трудно да се намерят конкретни цифри за обемите на търговията, но данните на CoinMarketCap показват, че криптовалутата с най-висок дневен и месечен обем на търговия е Tether, макар пазарната му капитализация да е с 30 пъти по-малка от тази на биткойн. Обемът на Tether надмина този за биткойн за първи път през април и постоянно го надвишава от началото на август с около 21 милиарда долара на ден.

Месечният обем на търговията с Tether е с около 18% по-висок от този на Bitcoin. Tether е и една от основните причини регулаторите да гледат с предпазливо око на криптосвета.  „Ако няма Tether, ние губим огромно количество дневен обем - около 1 милиард долара или повече, в зависимост от източника на данни“, казва Лекс Соколин, сътрудник на глобалната финансова технология в ConsenSys.

Tether е най-използваната stablecoin в света - категория криптовалути, които се стремят да избегнат колебанията в цените. Тя е и основен вход за повечето активни търговци към пазара на криптовалути. В страни като Китай, където криптоборсите са забранени, хората могат да платят кеш, за да получат Tether, а оттам те могат да я заменят за Bitcoin или други криптовалути. "На много хора в Азия им харесва идеята, че тази криптовалута е извън обсега на правителството на САЩ", посочи Джеръми Аллайър, главен изпълнителен директор на Circle.„Това е функция, а не проблем“, подчерта експертът.

Азиатските търговци отговарят за около 70% от общата търговия на всички криптовалути, а Tether е използвана съответно в 40% и 80% от всички трансакции на две от най-големите световни криптоборси - Binance и Huobi, съобщи Coin Metrics по-рано тази година. „Не мисля, че хората всъщност се доверяват на Tether. Мисля, че хората използват Tether, без да осъзнават, че го използват и вместо това смятат, че имат реални долари в банкова сметка някъде“, каза Тадеус Дриджа, изследовател от Масачузетския технологичен институт.

Начинът, по който Tether е управляван, го превръща в черна кутия. Докато биткойн не принадлежи на никого, Tether се издава от хонконгска частна компания, чийто собственици притежават също и криптоборсата Bitfinex. Точният механизъм, чрез който предлагането на Tether се увеличава и намалява, не е ясен. Точно колко от него е покрит с валута, емитирана от държава, също е под въпрос, тъй като никой не е правил одити. През април компанията съобщи, че делът е 74%.

Джон Грифин, професор по финанси в Тексаския университет в Остин, заяви, че половината от ръста на биткойн през 2017 г. е резултат от пазарна манипулация, в която е използван Tether. Министерството на правосъдието в САЩ води разследване по случая.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във