Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-голямата търговска сделка в света може да бъде подписана през 2020 г., а САЩ не са в нея

Снимка: CNBC

След повече от шест години преговори повече от дузина държави в азиатско-тихоокеанския регион се стремят да подпишат това, което би могло да се превърне в най-голямото търговско споразумение в света до този момент, предава CNBC.

В сделката, наречена Регионално цялостно икономическо партньорство (RCEP), участват всички 10 държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и пет от основните й търговски партньори: Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Според доклад на Ройтерс заедно 15-те държави съставляват близо една трета от световното население и глобалния брутен вътрешен продукт. Това прави новосформирания съюз по-голям от други регионални търговски блокове като Европейския съюз и споразумението за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада.

Преговорите започнаха с 16 държави, но Индия реши да не се присъединява към търговския пакт заради опасенията, че той ще навреди на местните й производители.

Стартът на RCEP беше обявен през ноември 2012 г. в Пном Пен, Камбоджа като инициатива на АСЕАН за насърчаване на търговията между своите държави членки и шест други страни. Тези шест други държави - Австралия, Китай, Индия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея - вече са подписали самостоятелни споразумения за свободна търговия с АСЕАН. Събирането на държавите в RCEP би засилило търговията в целия регион чрез понижаване на митата, стандартизиране на митническите правила и процедури и разширяване достъпа до пазара, особено сред държавите, които нямат съществуващи търговски сделки помежду си.

Всички 16 държави започнаха преговори за създаването на RCEP през 2013 г., когато започнаха и разговорите за друг основен търговски пакт - Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Като се има предвид отсъствието на Китай от тогавашната сделка, ръководена от САЩ, която също така беше определяна като най-голямата в света, много наблюдатели считаха, че RCEP е начинът Пекин да се противопостави на американското влияние в региона.

През 2017 г. обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната от ТТП и наложи наказателни тарифи върху няколко търговски партньора заради „нелоялни търговски практики“.

Търговската война между САЩ и Китай нарани много азиатски износители, като намали търсенето на техните стоки и забави растежа. Неотложността от сключване на RCEP се увеличи след всичко това.

Окончателният текст с подробности за търговското споразумение ще премине през правен преглед, преди да бъде подписан и да влезе в сила. В докладите на медии и анализатори се казва, че RCEP е предимно полезно за търговията със стоки, тъй като постепенно ще намали тарифите за много продукти. Освен това сделката ще позволи на предприятията да продават същите стоки в рамките на блока, но ще премахне необходимостта от попълване на отделна документация за всяка експортна дестинация.

Дебора Елмс, изпълнителен директор на Asian Trade Centre, посочи, че подписването на това споразумение ще помогне на азиатските производители да продават повече от своите продукти в останалата част от региона.

Но по всичко личи, че на RCEP му липсва качество и обхват, както при Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, което замени Транстихоокеанското партньорство след оттеглянето на САЩ. По-конкретно, на RCEP - за разлика от CPTPP - му липсват поети ангажименти от страните членки за защита правата на работниците и околната среда.

RCEP обхваща и по-малко сектори на услугите - една от причините, според които Индия вероятно е взела решението да се оттегли от сделката.

Ролята на Индия

Индия, която от самото начало участваше в преговорите за създаването на RCEP, отказа да се присъедини към търговския пакт поради опасения, че сделката ще навреди на местните й производители. Загрижеността на Индия относно условията по сделката беше едно от основните препятствия в последните преговори.

Някои членове, като Япония например, смятат участието на Ню Делхи за решаващо „както по икономически причини, така и за да бъде страната противовес на Китай“. Индия е третата по големина икономика в Азия и голям потребителски пазар.

„Без Индия RCEP ще бъде по-малко значим, но пътят му към прилагането стана много по-гладък“, смятат от консултантската служба The Economist Intelligence Unit.

Facebook logo
Бъдете с нас и във