Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-голямата руска "мина" за Bitcoins превръща водата в пари

"Битривер Рус" - най-големият център за данни на територията на бившия Съветски съюз, е отворен едва преди година, но вече е привлякъл клиенти от целия свят, включително от САЩ, Япония и Китай. Повечето от тях добиват Bitcoins, информира агенция "Блумбърг". Компанията отдава под наем сграда близо до завода за алуминий в Братск - град в руската Иркутска област. Най-големият за времето си алуминиев производител в света е построен през 60-е години на миналия век от СССР заедно с намиращата се в близост водноелектрическа централа, която го снабдява с евтина енергия.

Днес стените на триетажното здание са "обточени" с устройства с интегрирани вериги за специфична употреба и със захранваща апаратура за 100 мегавата, подсигуряваща годишното потребление на"минното" предприятие. По дължината на сградата са "строени" големи индустриални вентилатори за охлаждане на машините, които "копаят" криптовалути. Екип от инженери, снабдени със специални защитни устройства за ушите, които ги изолират от външните шумове, работят седем дни по 24 часа седмично, за да наблюдават и осъществяват рутинна диагностика на уредите. Въоръжена охрана прави регулярни обходи на главната зала.

Извън захранването и други плюсове правят Братск идеално място за добив на виртуални пари. Това е климатът на Сибир с дълги и студени зими. Ниските температури са подходящи за устройствата за данни, защото студеният въздух регулира по естествен начин високите температури, генерирани от "криптокладенците", спестявайки инвестиците в скъпи охлаждащи системи. 

Идеята за изграждането на този център в Братск хрумва на екип от сътрудници на милиардера Олег Дерипаска преди пет години. Контролираната от предприемача корпорация En+ Group и поделението й United Co. Rusal (които известно време бяха в списъка на санкционираните от Вашингтон руски фирми) са собственици на водноелектрическата централа и на алуминиевите заводи. Братската централа е на река Ангара, а произвежданата от нея енергия в региона е сред най-евтините в света. Тъй като законодателството на Русия не признава крипто-добива, "Бритривер Рус" не участва в "производствения процес", а само предоставя съоръжения в центъра за данни и технически услуги, което означава, че бизнесът на компанията е легален. Работниците произвеждат специални структури с лавици, за да увеличат капацитета на "предприятието за криптовалути". Компанията информира, че в момента е "подслонила" 20 хил. устройства за "копаене" на виртуални монети, а капацитетът й е за 67 хил. единици.

"Бритривер Рус" твърди, че целият й технически персонал за поддръжка е обучен и сертифициран от китайския гигант за хардуер от бранша - Bitmain and Innosilicon. En+ Group осигурява на компанията годишно по 100 мегавата енергия, за да диверсифицира клиентската си база и да продава излишните количества. Евтиното и стабилно захранване е ключова съставна част от добива на криптовалути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във