Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Най-голямата петролна застраховка в света

Правителството на Мексико е приключило годишното хеджиране на петролните котировки за 2018-а със средна цена за износ на черното злато от 46 щ. долара за барел, информира в интервю заместник-министърът на финансите Ванеса Рубио в началото на седмицата. В допълнение, към купените на пазара опции и Фондът за стабилизиране на доходите от суров петрол - с помощта на реализирания от курсови разлики излишък на централната банка, ще помогне за гарантирането на заложената цена. 

Мексико купува всяка година put опции (контракти, даващи право, но не и задължение на собственика да продаде ценни книжа за точно определена сума в предварително определен период от време) от малка група инвестиционни банки. Те се смятат за най-голямата и най-секретна годишна петролна застраховка на Уолстрийт. Мексиканският финансов министър Хосе Антонио Маеде поясни, че страната вероятно ще завиши малко хеджинговите контракти за 2018-а, защото иска да либерализира цените на бензина. Докато правителствените разходи за защита на местния петролен износ срещу драстичен спад на цените ще се запазят на миналогодишното си равнище.

Тазгодишната мексиканска хеджингова сделка покрива периода от началото на декември 2017-а до края на ноември 2018-а. През последните години правителството на Мексико е харчило средно по 1 млрд. щ. долара за покупката на put опции от банки от Уолстрийт. Страната е реализирала три пъти печалби от такива сделки, откакто през 2000-а започва да застрахова нефтените котировки, включително и рекордните 6.4 млрд. щ. долара през 2015-а - след колапса на цените на черното злато.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във