Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-голямата крипто борса пусна собствен Blockchain

S 250 1fcd4191 e6a1 4a39 b8a6 8a3c341f36bb

Най-голямата борса за криптовалути в света - Binance, пусна собствен дигитален счетоводен регистър, наречен Binance Chain. Целта на бързо развиващата се компания е да надгради възможностите си и да прехвърли бизнес проекти от конкурентни платформи като Ethereum в собствения си регистър (blockchain). Той ще позволи на прохождащите в света на цифровите пари дружества да емитират монети директно на платформата на Binance и ще служи също за база на планираната децентрализация на пазара на компанията, което ще даде възможност за по-пряк достъп на потребителите до търговията отколкото централизираните борси.

По оценка на Кайл Самани - съосновател на крипто хеджинговия фонд Multicoin Capital Management в Остин, щата Тексас, "дебютът на Binance Chain е едно от най-важните събития в света на дигиталните валути през тази година".

Набирането на средства чрез първоначални емисии на монети, пускани директно на Binance Chain, се определя като изключително привлекателно за емитентите и за инвеститорите заради ликвидността и позициите на борсата на Binance. Досега прохождащите в бизнеса фирми, правили първоначални оферти на дигитални пари по мрежата на Ethereum, в повечето случаи са се сблъсквали със затруднения да ги регистрират на борсите, дори когато са имали желание да платят регистрационните такси.

Конкурентните позиции на Binance Chain се очертават като особено силни, защото платформата ще върши много по-добра работа от Ethereum от гледна точка на скорост, комисионни за транзакциите и др. Очаква се също да се стимулира използването на децентрализираните пазари (Dexes), които засега са тънък резен от търговските обеми в цифрови валути. Binance се надява в близко бъдеще търговията да се пренасочи от централизираната й борса към децентрализираната (Dex), с което софтуерът на Binance Chain да управлява повечето операции. 

Dex ще използва дигиталните пари на Binance - Binance Coin (ВNB). Лицата, които в момента притежават ВNB, пуснати на Ethereum, ще могат да ги заменят за същите монети, регистрирани на Binance Chain.

Печалбата на Binance е скочила с 66% през първото тримесечие на 2019-а спрямо последните три месеца на 2018-а - до 78 млн. щ. долара благодарение на бурното разрастване на платформата й за извънборсови покупки и продажби. Преди дни звеното за благотворителност на компанията създаде специален канал за дарения в криптовалути за възстановяване на поразената от пожара катедрала Notre Dame в Париж.

Основният въпрос, който си задават анализаторите, е дали Binance Chain ще може да осигури същата скорост и функционалност както централизирания пазар на Binance. Повечето смятат, че това ще се случи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във