Банкеръ Daily

Пари и пазари

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара само за ден

500-те най-богати хора в света загубиха общо 139 милиарда долара в понеделник, когато пазарите се сринаха насред опасенията, че коронавирусът ще удари световната икономика. Това е най-големият спад на богатството на топ 500, откакто индексът на Bloomberg Billionaires е започнал да проследява данните през октомври 2016 г. Американските индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се понижиха с над 3 на сто за деня - най-големият спад за повече от две години насам.

Бернар Арно, председателят на производителя на луксозни стоки LVMH, и основателят на Amazon Джеф Безос оглавиха загубите, като всеки от тях се раздели с повече от 4,8 милиарда долара. Амансио Ортега, главен изпълнителен директор на Inditex загуби 4 милиарда долара, а богатството на всички останали в топ 10 на най-богатите в света намаля с поне 2,3 милиарда долара.

Китай, откъдето произхожда вирусът, представлява 40% от световния пазар на луксозни стоки, съобщава Bloomberg. Базираната в Париж LVMH увеличи своя дял в Азия, изключвайки Япония, до 30% през миналата година от 15% през 2002 г.

Спадът на пазара удари особено силно акциите на операторите на круизни линии, като Carnival, Royal Caribbean Cruises и Norwegian Cruise Line, които загубиха около 9%.

Нетното състояние на председателя на Carnival Мики Арисън падна с 406 милиона долара до 10,6 милиарда долара. Стотици хора, които са били на кораба Diamond Princess на Carnival в Япония, отчетоха положителни тестове за вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във