Банкеръ Daily

Пари и пазари

Наградата за добив на биткойн ще бъде намалена наполовина

Инвеститорите в биткойн смятат, че най-голямата криптовалута в света ще носи печалби и през следващата година. На 18 май 2020 г. обаче наградата за добив на криптовалута ще бъде намалена наполовина, или с други думи - копачите на биткойн ще започнат да получават два пъти по-малко монети, съобщава Bloomberg.

До сега биткойн блокът се е разполовявал два пъти - през 2012 г., когато цените нараснаха с 8200% за година и през 2016 г., когато за 18 месеца беше отчетен ръст от повече от 2200%. Така наградата за завършването на един блок през 2012 г. беше намалена от 50 на 25 биткойна, като именно ограниченото предлагане е причина за ръста в цените.

Разбира се, изводи не могат да се правят от само два случая, защото през посочения по-горе период имаше и други фактори, които подхранваха възходящия тренд на цената на биткойна, като огромното внимание на медиите към пазара на криптовалути например. Към момента и търсенето изглежда намалява, в сравнение с предишни години. Плюс това, обществеността вече е запозната с рисковете и проблемите около биткойн, които могат да попречат на развитието му в бъдеще.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във