Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Надеждата надви страховете на играчите

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Дългите празнични уикенди успяха да накъсат ритъма на борсовата търговия дотолкова, че за последните малко повече от четири седмици официалните индекси регистрират почти символични изменения. Въпреки че в определени дни ставахме свидетели на силни движения, на много емоции и на активна търговия, финалът на пролетните празници изглежда спокоен и уравновесен.

Изминалата седмица бе добър пример за това, което можем да очакваме в краткосрочен план - малко по-умерени оценки и търпеливо изчакване на удобни за влизане нива.

През годините борсовият фолклор е създал куп "правила" за търговия в този период от годината, но повечето могат да бъдат определени като различни вариации на тема "бурните месеци отминаха, идват дни, в които пазарът може и без теб".

Със или без вас, през последните няколко дни повечето активно търгувани компании загубиха част от пазарната си стойност, след като част от купувачите се изтеглиха в ниското или решиха да са само зрители. В първите часове на борсовата търговия в четвъртък (11 май) повечето индекси на БФБ отчитаха дневни и седмични понижения - с изключение на BGREIT, останалите индикатори губеха между 0.35 и 0.45% за деня и между 1.2 и 1.75% за последната седмица. Единственият индекс, отчитащ както дневно, така и седмично повишение, бе този на дружествата със специална инвестиционна цел -  съответно с 0.35 и 0.57 на сто. Доброто представяне на BGREIT се дължеше на силните дни за "Булленд инвестмънтс" АДСИЦ, "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ и "ЦКБ Риъл Естейт" АДСИЦ. От друга страна, причина за атрактивността на компаниите, включени в измерителя, често се оказва нестабилността в останалата част от пазара, където "традиционните" компании се намират или в период на корекция, или облаците над бизнеса им са малко по-гъсти от обикновено.

Сезонът на тримесечните отчети приключи. Или поне тази му част, в която се публикуват само индивидуални данни за компаниите. Срокът за консолидираните отчети изтича в края на май, така че интригата около някои фирми остава жива. За онези компании, които нямат дъщерни дружества или тяхното влияние върху дейността им е символично, първото тримесечие изглежда сравнително добро. Доста бизнеси отчетоха солиден растеж на приходите си, особено тези, които произвеждат експортна продукция. Подобрената рентабилност при някои също бе приятна изненада, извела борсовите оценки на съответната компания до равнища, които не са виждани от много време, а в някои случаи има дори рекордни стойности. Но и за рекордьорите дойде време за спокойни анализи и оценки, в които страстите и адреналинът са отстъпили място на хладната сметка. Повечето инвеститори, изглежда, отпуснаха педала на газта и - след внимателна равносметка на първата третина на годината, вероятно ще прибегнат до някое от споменатите "правила" за търговия в периода от май до август.

Но нека спокойствието не тушира вниманието ви, ако имате какъвто и да е интерес към капиталовия пазар. През следващите месеци - въпреки очакванията за спокойна търговия, предстои да се случат някои дългоочаквани събития. По-глобално погледнато, предстои стартът на търговията с ДЦК на пода на "БФБ-София". Уверенията на ангажираните с проекта лица са, че до лятото тази възможност вече ще е налична и монополът на банките и БНБ върху огромния пазар на български ДЦК най-накрая може да се пропука. Освен това от борсата обещават съвсем скоро и търговия с акциите на големи транснационални компании, което би могло да върне част от инвестиращите на чуждестранни пазари. Прибавете към това и изключително изненадващото намерение на новото правителство да се ангажира с развитието на капиталовия пазар в България и ще получите любопитен микс от причини да хвърляте по едно око на БФБ през следващите месеци. Да не забравяме и напредналия етап, в който (уж) се намира процесът по набиране на кандидат-купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Е, няма как да отидете на плаж без достъп до комуникации.

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във