Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Надцененият долар разцепи Уолстрийт

Според повечето конвенционални критерии щатският долар става все по-надценен. Не е толкова ясно обаче какво да правят инвеститорите, получавайки  тази информация.

Зелените пари напредват стремително и през юли (последният месец, за който има официални данни)  те са се търгували с повече от 11% над средната им реална ефективна стойност за последните десет години - това сочат  сметките на МВФ. Обменният курс евро/долар - най-често търгуваната двойка в света, пък в момента е с почти 15% по-слаба от съотношението на покупателната й способност, по информация на ОИСР. Междувременно  претегленият съобразно търговските сделки доларов индекс на Федералния резерв се е изкачил "на 4% разстояние" от рекордно високото си ниво през 2002-ра.

За анализаторите на "Ю Би Ес сикюритис" последният щурм на долара е едно от няколкото основания търговците да започнат да продават американската валута. За колегите им от "Сосиете женерал"  обаче  повсеместното търсене на американски пари е доказателство колко опасен  става  останалият свят. Развиващите се пазари са подложени на кръстосан огън, политическият риск в Италия нараства, а Великобритания се подготвя да напусне Европейския съюз без сделка - все основания да не се търсят алтернативи на щатския долар, твърдят експертите на "Сосиете женерал". Просто защото засега Щатите са относително спокоен пристан. Но пък за търговците е трудно да купуват желания актив на толкова висока цена. Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" се е качил с повече от 6% от средата на април заради силните фундаментални показатели на Америка, но и под влияние на нажежаващите се търговски разпри и разширяващия се лихвен диференциал в полза на зелените пари.

Специалистите на "Сосиете женерал" очакват щатският долар да запази водещата си роля пред съперниците от развития и развиващия се свят. Основанията им са тревогите на Брюксел за бюджета на Италия и  от слабият растеж точно когато специфичните вътрешни проблеми на държави като Турция и Аржентина застрашават всички  развиващи се пазари.

По данни на Комисията за търговия на фючърси и по сметки на агенция "Ройтерс" пазарите залагат твърдо на засилване на долара, като нетните дълги доларови позиции са на косъм от върховите им равнища през януари 2017-а.

Еврото се понижи под 1.16 щ. долара след публикуването на данни, показващи, че растежът на производствения сектор на еврозоната се е охладил през август до най-ниските си нива за последните две години, а оптимизмът на бизнеса е спаднал заради опасенията от ескалиращата световна търговска война.

Британският паунд отслабна до 1.28 щ. долара и до 90.40 пени за едно евро, след като преговарящият за BREXIT от страна на ЕС - Мишел Барние, заяви, че е "твърдо против" предложенията на британския кабинет за бъдещите търговски връзки с блока след отделянето на Острова. Допълнителен натиск върху английската валута оказа новината, че за британските производители август е бил  най-слабият за последните повече от две години.

Според Мари Оуенс Томсън - шеф на отдела за икономически проучвания на "Индосуец уелт мениджмънт" в Женева, "съществуват няколко екзистенциални заплахи за света и търговската война на широк фронт е една от тях". Госпожа Томсън съзира "плашещ паралел с 20-е и 30-е години на миналия век, когато е върлувал постъпателен протекционизъм, подобен на сегашния".

Валутните стратези на "Ю Би Ес" пък смятат, че макар търговската конфронтация между Вашингтон и Пекин да е насочила масивен приток на средства към  долара, по-нататъшна ескалация на митата ще засегне и зелените пари. В допълнение, пазарите надценяват рисковете, свързани с Италия, отслабват еврото и създават платформа за подем на единната европейска валута.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2618 млн. евро (5120 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във