Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над половината от закупените жилища от средно висок и висок клас са "строеж"

Тенденцията от 2015 г. да се закупуват жилища на етап „в строеж“ продължава и към края на миналата година, когато делът им достига 58% от всички транзакции. В последния доклад на Colliers за пазара на жилища от средно висок и висок клас се вижда, че активното строителство на проекти се запазва. Техният брой нараства до 2800 жилища, които предстои да бъдат завършени. Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст или общо 7900 жилища, концентрирани в 70 проекта.

Търсенето остава фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени с цел инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката си и тези, които са вложили изцяло собствени средства. Налице е ръст на транзакциите с къщи (33% от общото търсене) и апартаменти с три спални (42% от общото търсене). Районите, към които е регистриран най-голям интерес са около "Бизнес Парк София", както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Цените на жилищата са нараснали със 7% през миналата година. Те варират в широки граници между 1000-1600 евро за кв. м (с включен ДДС), в зависимост от допълнителните им характеристики и заобикалящата среда. Относителната отстъпка при покупко-продажба е приблизително 2.7 процента. Средният размер на наемите в разглеждания сегмент е между 900-1100 евро за апартамент с две спални, 1300-1600 евро за апартамент с три спални, а при къщите е около 1.900 евро.

Colliers очаква забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в сегмента, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на жилища в средно висок и висок клас се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София. Цените на този тип имоти ще останат стабилни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във