Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над един милиард лева струва най-скъпата българска компания

И в края на първото тримесечие на тази година на "Българска фондова борса" АД има публично дружество, чиято пазарна капитализация надхвърля един милиард лева.

Очакванията са борсовият пазар да подобрява своята ликвидност и атрактивност, да привлече и нови емитенти, които не само да донесат свеж полъх на капиталовия пазар у нас, но и конкуренцията да повиши интереса на българите към тази алтернатива за парите им.

Една от компаниите у нас - "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД, обаче не се съобразява със случващото се на фондовата борса и пазарната й капитализация върви нагоре. И в началото на новата година тя пази позциията си на най-скъпата българска компания на "Българска фондова борса" АД.  

От месец май миналата година "Чайкафарма висококачествените лекарства" АД прескочи тази височина и акциите на фирмата продължават да трупат стойност. От една страна, това е логично заради сектора, в който работи компанията, а от друга - в оценката й се отразяват и проектите и перспективите, които чертаят мениджърите й. "Чайкафарма" АД планира строителстовото и на трети завод, който трябва да заработи в края на 2022 година. 

Фармацевтичната компания започна борсовата 2021 година при цена на акциите си от 13.50 лева за един брой. За изминалите три месеца на тази година акциите на производителя на генерични лекарства вървяха нагоре и са добавили още 60 стотинки. Това означава, че пазарната капитализация на фармацевтичната компания е 1 159 020 000 лева. 

 

Конкурентите на БФБ

по показателя "пазарна капитализация" все още са далеч назад. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е най-близо и е единственият, който успява да прескочи кота половин милиард. Акциите на фирмата се търгуваха в края на март при цена от 260 лева, което оцени дружеството на  505 136 000 лева. 

"Еврохолд България" АД е сред компаниите, които показват възходящ тренд през първите три месеца на тази година. Котировките подскочиха от 1.73 лева в началото на януари 2.50 лева в края на тримесечието. Така борсовите играчи вдигнаха пазарната капитализация на дружеството до 493 814 000 лева. 

Никой не се изненадва, че още една фармацевтична компания - "Софарма" АД, е в тройката на най-скъпите публични дружества. Тя също не може да се оплаче от липсата на интерес, но той е малко по-скромен. Цената на акциите добави 16 стотинки до 3.36 лева за един брой, което определи пазарната й оценка на 452 920 941 лева.

В тази група можем да поставим и "Спиди" АД. Офертата на френската "ГеоПост" да придобие мажоритарния дял в куриерската фирма повиши интересът към тези акции. Цената им направо подскочи - от 59.50 лева през януари до 78 лева в края на март. А това оцени компанията на 419 454 282 лева.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във