Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над 80 долара за барел петрол прогнозира "Витол"

Най-големият независим търговец на суров петрол - "Витол груп" - очаква глобалното търсене на черно злато да скочи с допълнителни половин милиона барела на ден тази зима, защото недостигът на природен газ принуждава потребителите да търсят други видове гориво. 

Нефтените котировки могат да надхвърлят 80 щ. долара за барел, заявил в интервю за агенция "Блумбърг" от Лондон на 23 септември главният изпълнителен директор на "Витол" - Ръсел Харди. Което, според него, ще принуди производителите от ОПЕК+ да пуснат нови количества гориво на пазара. 

Високите очаквания на Харди са сходни с предвижданията на "Голдмън Сакс груп", че по-високи цени на суровия петрол са неизбежни, особено ако зимните месеци са по-студени от нормалните за сезона. Търговците оценяват и вероятното влияние на "пресъхналия" газов пазар върху широкия енергиен комплекс през предстоящата зима. 

Газовите резерви на Европа ще достигнат около 78% от нормалните равнища през октомври - индикатор за напрегнат пазар през по-студените месеци когато търсенето става по-интензивно, посочва Харди. И допълва, че той и колегите му от бранша са разтревожени от липсващите количества запаси точно когато те са най-необходими.

Оскъдните газови резерви съвпадат със силното глобално търсене, особено от държави като Пакистан, Бангладеш, Индия и Китай искат да използват по-чисти горива в тръбопроводите и енергийните си системи, подчертава Харди.

Това означава, че природният газ ще остане скъп и ще принуди купувачите да се насочат към алтернативни горива като втечнен петрол и нафта за енергийни нужди или за индустрията. Например, газът се търгува за около 1200 щ. долара за тон, докато втечнената му петролна алтернатива е около 750 долара за тон, твърди Харди. 

Потреблението на суров петрол все още е с близо 4 млн. тона на ден по равнищата ог 2019-а, основно заради по-ниската консумация на самолетно гориво - разлика, която ще се стеснява бързо. Харди очаква търсенето да се върне на нивата от 2019-а до средата на 2022-а, а пиково търсене щу има към 2030-а. 

Коалицията ОПЕК+ осъществява "микро-управление" на петролните пазари и ще използва планираното увеличение на добива, за да държи цените под контрол, смята Харди.

В следобедната търговия на 24 септември петролът сорт "Брент" с доставка през ноември се търгуваше за 77.24 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол WTI с доставка през ноември - за 73.20 долара за барел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във