Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над 70% спад на инвестициите в автомобилния сектор във Великобритания

Инвестициите в автомобилния сектор на Обединеното кралство през първата половина на годината намаляха с над 70% спрямо предходната година, съобщи британското дружество на автомобилните производители и търговци. Несигурността около Брексит стана причина обемът на инвестициите в сектора през полугодието да се понижи до стойност от 109.5 милиарда долара.

Изпълнителният директор на агенцията Майк Хоуз отбеляза, че спадът на инвестициите е най-тревожната тенденция и го свързва директно със страховете за това Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, която да защити трансграничната търговия. "Нуждаем се от международно конкурентна бизнес среда, за да стимулираме повече инвестиции, повече иновации и по-голям растеж", изтъкна още Хоуз. По думите му страхът от безредици предизвиква преминаването на инвеститорите в режим на изчакване, за да видят какво ще се случи и едва тогава да предприемат действие.

През първата половина на годината производството на автомобили в Обединеното кралство е намаляло с 20%, след като автомобилната индустрия бе изправена пред отслабване на търсенето на ключови пазари, напрежение в търговията и спад в продажбите на дизелови автомобили в европейските страни. Осем от всеки 10 автомобила, построени в страната са били за износ, а продажбите на редица основни пазари рязко намаляват през последните месеци. В резултат на това доставките за Китай регистрират спад с 53.1% през първата половина на годината, докато тези за САЩ са намалели с близо 13%. Повече от половината от износа на Великобритания отива за Европейския съюз, а търсенето там отчита спад с 15.6%.

Производството на автомобили във Великобритания през първата половина на годината се е понижило с една пета. През това време 666 521 нови автомобила са излезли от производствените линии спрямо 834 573 през същия период на 2018 година. Въпреки, че в тази стойност се отразяват и годишните прекъсвания на производството през летния сезон на някои производители, анализаторите отчитат, че продукцията намалява вече 13 последователни месеца като основната тенденция остава в посока надолу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във