Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над 30% от купувачите на ваканционни имоти са българи

Три пъти повече са българите, сключили сделка за ваканционен имот през пролетта на 2017 г., спрямо същия период на миналата година. Данните са част от пазарното проучване на Green Life Development & Resorts. Според експертите на компанията купувачите търсят комбинацията от възможност за почивка на Черноморието в собствен апартамент и същевременно сигурна възвръщаемост от имота.

"Тенденцията за увеличаване на дела на българските купувачи започна преди две-три години", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор в Green Life Development & Resorts. По думите й, макар рускоговорящите клиенти все още да формират най-сериозния дял, през 2018 г. се очаква процентът на българските купувачи, закупили имот през новия сезон, да се увеличи до 50 процента.

Рускоговорящите клиенти по традиция са най-активните на родния морски пазар на имоти. Досега българските граждани обичайно заемаха втората позиция, която обаче бе с голяма разлика спрямо първото място. Днес се наблюдава ново явление - цялостна тенденция към промяна в нагласите и поведението у българските клиенти.

Според търговския директор на компанията-инвеститор, българите вече припознават притежанието на ваканционен имот не просто като символ на просперитет, а като удобство и ликвидна инвестиция, дори при по-ниски бюджети. Голяма част от родните купувачи разбират, че това може да се окаже едно от най-разумните вложения на спестените средства.

Възвръщаемостта от покупката на ваканционен имот на стойност 45 000 евро е около 4.5% годишно, ако собствениците решат да използват услугата за гарантиран наем, при която фирмата-посредник поема целия ангажимент по отдаването. Ако притежателят на имота реши да го отдава самостоятелно, е възможно да осигури доход от 50 евро на нощувка, което се равнява на 4 000 евро за целия сезон или 8.5% годишна доходност.

Изчисленията ни сочат, че възвращаемостта от ваканционен имот действително е конкурентна на тази от традиционния градски апартамент. Българите обикновено целят да използват ключовото предимство на съчетанието възвръщаемост от инвестиция и възможност за почивка, казва Желяпова.

От компанията посочват важна специфика, която формира сериозна разлика между покупката на стандартен градски и ваканционен имот – не всеки потенциален купувач има свободни 60 000 евро. Тази сума е относителният минимум, необходим за покупка на жилище в София, което би имало добра възвръщаемост. За сравнение ваканционен имот може да се купи и на значително по-ниска цена - тук опциите са много повече, тъй като ценовите рамки са по-широки. Ако разполагате със свободни 40 000 евро, например, можете спокойно да се сдобиете с апартамент на много добро ниво в Созопол, според Желяпова.

Според проучването на компанията, някои от по-заможните купувачи се интересуват и от покупка на къща, като отново използват услугите на цялостната поддръжка. Тази опция им позволява по-голямо спокойствие и не ги ангажира с целогодишна поддръжка, както при къщите от селски тип.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във