Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над 152 милиона евро хуманитарна помощ за Сахел

Тъй като страните от Сахел продължават да страдат от въоръжени конфликти, климатичните промени и кризи с изхранването, Европейският съюз предоставя 152,05 млн. евро за облекчаване на нуждаещите се хора в региона, съобщават от Представителството на ЕК в България.

Заедно с миналогодишното финансиране, хуманитарната помощ за Сахел е подкрепена с над 423 млн. евро помощи, което прави ЕС водещ дарител в региона.

Комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис заяви: "Работата на ЕС е жизнено важна в Сахел, за да помага на най-уязвимите в един от най-бедните региони в света, където нуждата от хуманитарна помощ нараства тревожно. Нашият нов пакет хуманитарна помощ ще осигури храни, спешна медицинска грижа, чиста вода, подслон, закрила и образование за децата. За да се гарантира, че помощта спасява човешки животи, най-важно е хуманитарните работници да имат пълен достъп, за да вършат работата си."

Европейското финансиране от този пакет предоставя хуманитарна помощ в следните седем държави: Буркина Фасо (15.7 млн. евро), Камерун (17.8 млн. евро), Чад (27.2 млн. евро), Мали (23.55 млн. евро), Мавритания (11.15 млн. евро), Нигер (23,15 млн. евро) и Нигерия (28 млн. евро). Допълнителни 5,5 млн. евро са заделени за регионален проект, който се бори с недохранването в Буркина Фасо, Мали, Мавритания и Нигер.

Регионът Сахел е белязан от изключителна уязвимост и бедност. Регионалните и междуобщностни въоръжени конфликти предизвикват масови разселвания на хора. Насилието прави невъзможен достъпа на хората до техните ниви или до пазарите. То също така нарушава функционирането и достъпа до основни социални услуги. В същото време поредица от засушавания попречи на общностите да се възстановят от недостига на храна. 4,4 милиона души в региона са били жертва на принудително разселване, а 10,45 милиона души се нуждаят от спешна хранителна помощ през 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във