Банкеръ Daily

Пари и пазари

Над 1.5 млн. лв. е заявената помощ за събиране на реколтата на зелено

Осемнадесет заявления на обща стойност над 1.5 млн. лева са подадени от лозари по мярката "Събиране на реколтата на зелено" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 година, съобщиха от агроминистерството. Общата площ, заявена за подпомагане, е 558 0132 хектара. 

До 20 юли лозарите можеха да събират реколтата на зелено.

Епидемията от коронавирус създаде проблеми във винарския бранш. Наложените извънредни мерки от март насам затвориха ресторантите - основният канал за реализация на виното. Потреблението намаля и се пренасочи магазините и търговските вериги, които захранват потреблението на вино вкъщи. Няма и туристи, ограничено е събирането на хора и не могат да се провеждат семейни събития. Износът на тази напитка също е затруднен - заради затворени граници, по-малко поръчки.  Ако не се продаде виното от миналата реколта, няма как да се купува грозде от реколта 2020. 

Тази мярка даде възможност на производителите на грозде, ако преценят, че няма да могат да продадат своята реколта или сметнат, че цените няма да са изгодни за тях, да могат да приберат част от гроздето на зелено. 

В момента се провеждат проверки на място за установяване изпълнението на договорените ангажименти за пълното отстраняване на неузрялото грозде от заявените за подпомагане площи.  

След приключване на проверките на място и обраотката на постъпилите документи, Държавен фонд "Земеделие" ще извърши плащанията към одобрените кандидати за подпомагане. 

Максималният размер на тази помощ е до 60% от сумата на преките разходи за операциите по събиране на гроздето и на загубата на приходиот пршлагане на тази мярка. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във